Drainageslangen voor Zoete Toekomst Texel

Watergedeputeerde Cees Loggen van provincie Noord-Holland heeft met het in werking zetten van een machine voor de aanleg van drainageslangen het officiële startsein gegeven voor project Zoete Toekomst Texel.

Drainageslangen+voor+Zoete+Toekomst+Texel
© Evalien Weterings

Doel is om water in de bodem op te slaan en later beschikbaar te maken voor de gewassen. De happening vond plaats op een perceel van de firma Langeveld, een van de vijf agrarische deelnemers. In totaal is met het project 1,8 miljoen euro gemoeid. Ook de ondernemers investeren zelf in de aanpak.


Voorbereidende onderzoeken

Directeur Jouke Velstra van Acacia Water is blij dat na drie jaar van voorbereiding daadwerkelijk een begin is gemaakt met de praktische uitvoering. 'Vanwege corona hebben we het officiële moment nog iets verder doorgeschoven, maar we hebben niet stilgezeten en hebben intussen voorbereidende onderzoeken gedaan.'

Een daarvan is de analyse van de bodem. Velstra: 'We komen verschillende lagen tegen, qua grondsoort, maar ook qua compactheid. De komende tijd kijken we op welke diepte we het water het beste kunnen opslaan.'


Beschikbaar voor gewassen

Een ander vraagstuk is hoe het water in de droge perioden beschikbaar kan worden gesteld aan de gewassen. Belangrijk is om te voorkomen dat er te veel zout meekomt, stelt Velstra. 'Texel is een eiland in zee, dus dat maakt de uitgangssituatie extra uitdagend. Toch zijn we optimistisch dat er een goed werkend systeem te ontwikkelen is.'

De verwachting is dat na de aanleg van alle drainage dit jaar al regenwater kan worden opgeslagen op een diepte van 10 tot 50 meter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer