Ecoploeg moet passen in de bedrijfscontext

Proefboerderij SPNA en Delphy organiseerden in september een demo, met vijf verschillende ecoploegen. Anna Zwijnenburg, adviseur van het bedrijf Van Tafel naar kavel geeft haar visie op de ecoploeg op zware klei.

Ecoploeg+moet+passen+in+de+bedrijfscontext
© Niels van der Boom

De aandacht voor ecoploegen lijkt elk jaar toe te nemen. Na de opleving sinds Rumpstad de ecoploeg introduceerde, verflauwde de interesse. De voordelen van een actiever bodemleven, snellere vertering van organisch materiaal en betere benutting van voedingsstoffen vinden nu beter gehoor. Ook zijn er nu veel meer aanbieders.

Zwijnenburg waarschuwt dat ecoploegen geen doel op zich moet zijn; het moet bovenal passen binnen de context van een bedrijf. 'Een belangrijk voordeel bij ecoploegen is dat je bovenover kunt rijden en zo de ondergrond minder verdicht en geen ploegzool creëert. Het geeft ook capaciteit en een lager brandstofverbruik. Er zijn ook ecoploegen waarmee je ook nog in de voor kunt rijden, maar dan zie ik het voordeel veel minder.'


Extra uitdaging

Op de 65 procent afslibbare kleigrond in Ebelsheerd, waar de demo plaatsvond, is de uitdaging extra groot, weet Zwijnenbrug. 'Om de voordelen te kunnen benutten, is het met alleen een ecoploeg kopen nog niet klaar. Het is opletten bij de kering, vlaklegging en of er wel genoeg grip en tractie is. De omstandigheden voor ecoploegen zijn al snel te nat. Zeker op zware klei. Tegelijk geeft ecoploegen ook eerder het signaal, dat het beter is om even te wachten.'

Slechte grond knapt niet op door er met ecoploeg over te rijden

Voordeel ten opzichte van niet-kerende grondbewerking (NKG) is dat je de onkruiddruk flink kunt verlagen in één werkgang door de kerende werking.


Bouwplan en groenbemesters

'Je moet ecoploegen ook zien als onderdeel van een systeem dat kan bestaan naast andere methoden als spitten, NKG en voorjaarsploegen op lichte grond en najaarsploegen op zwaardere grond. Het is niet zo dat je met alleen een ecoploeg alles kunt oplossen', stelt Zwijnenbrug

'Als er een probleem is, zoals een verstorende laag of anderzijds een slechte grond, knapt dat niet op door er alleen met een ecoploeg overheen te rijden. Misschien is mechanisch openbreken van een storende laag noodzakelijk. Ecoploegen kan wel problemen voorkomen. Impactbepalend zijn het bouwplan en groenbemesters. Met een dieper wortelend gewas kan de grond open worden gehouden. Hierdoor kunnen vocht en zuurstof zich goed verdelen voor een beter bodemleven en plantgroei.'


Systeemverandering

Daarbij is ecoploegen ook een systeemverandering voor de lange termijn. Zwijnenburg toont op een plaatje hoe zich de bodemstructuur ontwikkelt in vijf tot tien jaar ecoploegen: 'De ploegzool onder de bouwvoor verdwijnt, mede door wormen en wortels. Ook de structuur van de ondergrond daaronder verbetert en de draagkracht neemt toe. Voor het bewerkbaar houden van zware grond is ook aandacht voor bekalken en aanvoer van organische stof belangrijk.'

Zij heeft een tip voor teleurgestelde telers die een ecoploeg proberen: 'Hang de demo-ecoploeg niet zomaar achter je eigen trekker, maar vraag de dealer een demo-trekker erbij voor een uitgebalanceerde combinatie van juiste banden, vermogen en gewichtsverdeling. Goed ploegwerk hangt af van de afstelling van de hele combinatie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer