Laat ploegen om onkruiddruk te verlagen

Akkerbouwer Frans van Stee in het Flevolandse Swifterbant schakelde over naar biologische teelt. Hij tracht nu zo laat mogelijk te ploegen om de onkruiddruk te verminderen. Vooral straatgras is een uitdaging in het seizoen.

Laat+ploegen+om+onkruiddruk+te+verlagen
© Niels van der Boom

Het perceel waar broer Paul nu ploegt, is net te zwaar om na de jaarwisseling nog te ploegen. 'Voor kerst wil ik het graag zwart hebben', zegt Frans van Stee. Op het perceel stond afgelopen jaar haver met klaver als onderzaai. 'Ik heb eerst getracht met een ecoploeg te ploegen, maar daarvoor moet de zode eerst kapot worden gefreesd.'

'Anders krijg je het niet netjes ondergewerkt', vervolgt de akkerbouwer. 'Ploegen is na de nachtvorst van deze week goed te doen, maar voor frezen is het veel te nat. Daarom heb ik toch de gewone ploeg maar weer gepakt.' Voor de kerstdagen zijn de landwerkzaamheden zo afgerond. De lichtere grond wordt pas in het voorjaar geploegd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer