5 vragen over gereduceerde grondbewerking

Op proefboerderij Vredepeel zijn onderzoekers van WUR sinds 2011 bezig met een vergelijking tussen gangbaar ploegen en gereduceerde grondbewerking. Het onderzoek is onderdeel van de publiek-private samenwerkingen Beter Bodembeheer en Akkerbouw op Zand. De resultaten werden half september toegelicht.

5+vragen+over+gereduceerde+grondbewerking
© Koos van der Spek

Wat is gereduceerde grondbewerking?

Hierbij wordt de grond niet meer bewerkt dan nodig om het gewas te telen. De toplaag wordt intensiever bewerkt, maar daaronder blijft de machine ervan af. Het is eigenlijk een nieuw woord voor niet-kerende grondbewerking. Dat is een te specifiek begrip, want als een woelpoot 60 centimeter door de grond gaat, heet dat nog steeds niet-kerend, terwijl de bodem pittig los wordt gemaakt.

Een ecoploeg die niet dieper dan 12 centimeter ploegt, valt volgens WUR-onderzoekers wel onder gereduceerde grondbewerking.


Is er kans op bodemverdichting?

Ja, sommige boeren krijgen na ongeveer tien jaar last van een verdichte laag, omdat de grond nooit diep wordt losgemaakt. Meestal ontstaat de verdichting rond 15 tot 20 centimeter diepte.

Percelen krijgen problemen met de waterhuishouding. Soms ploegt men dan. De vraag is hoe goed het bodemleven dan herstelt. De onderzoekers denken niet dat alles verdwijnt, omdat het bodemleven voor het ploegen jarenlang heeft kunnen opbouwen.


Wat zijn de opbrengstverschillen?

De gewasopbrengsten tussen ploegen en gereduceerde grondbewerking liggen dicht bij elkaar. Bij de resultaten tussen 2012 en 2017 is in aardappelen en zomergerst een iets hogere opbrengst bij gereduceerde grondbewerking. Dit verschilt per seizoen, de voordelen van deze methode pakken het ene jaar wat meer uit dan het andere.

Verder ziet WUR dat de minerale stikstof na de oogst wat lager is bij gereduceerde grondbewerking. Ook uit zich dat in een lagere stikstofuitspoeling.


Zit er verschil in resultaat per grondsoort?

Eigenlijk is het beeld hetzelfde. Behalve dat op klei bijvoorbeeld peen langer wordt dan op zand. Dat komt doordat de grond op ruggen wordt gefreesd, waardoor het losser wordt. De grond ligt wat grover, waardoor het lastiger is een goed zaaibed te maken. De opkomst op klei is daardoor moeilijker. Bij de proef op zand wordt de peen op bedden geteeld.


Kan grondbewerking nog verder worden gereduceerd?

Dat is een zoektocht. Onderzoekers willen vooral bewerkingen vermijden die gewasresten en onkruiden onderwerken. Er is geëxperimenteerd met een machine die ondiep gewasresten kan onderwerken, maar dat werkt nog niet goed. Wellicht zijn door nog minder bewerkingen grotere verschillen zichtbaar tussen de grondbewerkingsmethoden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer