Planty Organic gaat verder als 'Groene mest Groningen'

Onder de projecttitel 'Groene Mest Groningen' wordt het onderzoek op het proefveld Planty Organic in licht gewijzigde vorm voortgezet. Planty Organic is een biologisch bouwplan met een 100 procent plantaardige model, dus geen aanvoer van mest.

Planty+Organic+gaat+verder+als+%27Groene+mest+Groningen%27
© Han Reindsen

Drager van het project is Agrifirm. Deze coöperatie investeert in projecten die door de leden gewenst zijn, maar niet voor Agrifirm als bedrijf vooropstaan. In het project wordt nadrukkelijk naar kansen voor niet-biologische bedrijven gekeken. Met de huidige stikstofprijzen is dit een actueel thema.

Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) blijft verantwoordelijk voor het proefveld, maar krijgt ook een rol in het nieuwe hoofddoel van het project/proefveld: kennisoverdracht en toepassing van onderdelen van het Planty Organic-systeem op andere akkerbouwbedrijven. Kern van deze nieuwe aanpak: verder verkennen wat in de praktijk de realistische mogelijkheden zijn om stikstof op je bedrijf binnen te halen met de teelt van vlinderbloemigen en de verliezen te beperken.


Grasklaver

Op SPNA-proefboerderij Kollumerwaard is een perceel van 5 hectare verdeeld in zes deelpercelen, waarbij een bouwplan gehanteerd gaat worden van 1 op 6-teelt met onder andere het gewas grasklaver voor aanvoer van stikstof. Dit idee is afkomstig van de werkgroep BioWad die heeft nagedacht over hoe de biologische landbouw op de noordelijke kleischil zich verder kan ontwikkelen richting een op alle fronten houdbare landbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer