SPNA oogst 9,8 ton wintergerst per hectare in rassenproef

De rassenproef wintergerst op proefboerderij Ebelsheerd van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) is gemiddeld 9,8 ton per hectare geoogst.

SPNA+oogst+9%2C8+ton+wintergerst+per+hectare+in+rassenproef
© Han Reindsen

Op 21 juli heeft SPNA de rassenproef wintergerst op de locatie in het Groningse Nieuw Beerta geoogst. De omstandigheden tijdens het oogsten waren gunstig. Het gemiddelde vochtgehalte in de proef was 15,5 procent.

De opbrengst in de proef lag lager dan de afgelopen drie jaar. De gemiddelde opbrengst was 9,8 ton per hectare met een gemiddeld hectolitergewicht van 55,4 kilo en een gemiddeld eiwitgehalte van 10,4 procent. De verschillen in opbrengst waren net niet significant.


Geen hevige ziektes

De stand van de gerst was het hele jaar goed. Aan het eind heeft er wel legering plaatsgevonden. Wat betreft ziektes hebben er geen hevige aantastingen plaatsgevonden, die de opbrengst van de wintergerst kunnen hebben beïnvloed.


De hoogste opbrengst (10,9 ton per hectare) in de rassenproef werd gerealiseerd met het ras SU Midnight van Saaten Union. Het ras Jakubus van Saaten-Union kwam met 10,6 ton per hectare op de tweede plaats en KWS Orbit van Wiersum Plantbreeding met 10,3 kilo op plek drie.


Kwaliteiten

Behalve de opbrengsten zijn ook de kwaliteiten van belang. Het eiwitgehalte komt gemiddeld uit op 10,4 procent. De hoogste eiwitgehalten kenden de rassen Jakubus van Saaten-Union en Joyau van Jorion Philip-Seeds met een gehalte van 11,2 procent.

Het hectolitergewicht is gemiddeld 55,6 procent. Het hoogst in hectolitergewicht scoorde het ras Baracooda van Syngenta met 57,5 kilo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer