Groningen steunt experimenteel onderzoek naar eiwitgewassen

Gedeputeerde Staten van Groningen verlenen een subsidie van 240.750 euro aan experimenteel teeltonderzoek bij eiwitgewassen. Doel is het bepalen van het opbrengstpotentieel daarvan.

Groningen+steunt+experimenteel+onderzoek+naar+eiwitgewassen
© Han Reindsen

Stichting ISPT-AFT krijgt de subsidie voor het uitvoeren van project Experimenteel teeltonderzoek Fascinating eiwitgewassen. Doel is het bepalen van het opbrengstpotentieel van een selectie kansrijke eiwitgewassen op verschillende grondsoorten in de provincie. Het onderzoek wordt uitgevoerd op proefboerderijen van Wageningen University & Research en SPNA.

Op vier noordelijke proefboerderijen zijn proefvelden dit jaar met eiwitgewassen uitgezaaid en gepoot. Dat zijn Ebelsheerd in het Groningse Nieuw Beerta (zware klei), Kollumerwaard in het Friese Munnekezijl (zavel), 't Kompas in het Drentse Valthermond (dalgrond) en Kooijenburg in het Drentse Marwijksoord (zandgrond).


Veldbonen en koolzaad

Het gaat daarbij om droge erwten, veldbonen, lupinen, sojabonen, koolzaad, vezelhennep, suikerbieten, zetmeelaardappelen, luzerne, grasklaver en zes soorten groenbemesters: tagetes, gele mosterd, bladrammenas, phacelia, winterwikke en Japanse haver.

Doel van het programma is de eiwittransitie; een agrofoodsysteem dat duurzaamheid en natuur combineert met het economische aspect. Het plan is om de agrarische gewassen volledig te benutten. Dus behalve naar eiwit ook te kijken naar de kansen van bijvoorbeeld chemie en energie. Ook het sluiten van de koolstof- en stikstofcyclus is van belang.

Agrifirm, Avebe, Cosun, FrieslandCampina en provincie Groningen slaan de hand ineen met project Experimenteel teeltonderzoek Fascinating eiwitgewassen. Samen met kennisinstelling UMCG en een aantal organisaties in de voedingsindustrie, chemische industrie en energiesector onderzoeken ze hoe de landbouwsector van de toekomst kan worden waargemaakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer