Onderzoekers produceren visvoer uit methaan

Onderzoekers van Stanford University in Californië in de Verenigde Staten is het gelukt om met methaan vismeel te produceren. De kostprijs daarvan ligt volgens de onderzoekers een stuk lager dan het huidige vissenvoer.

Onderzoekers+produceren+visvoer+uit+methaan
© Twan Wiermans

Het principe van eiwit produceren met bacteriën die methaan als bron gebruiken (methanotrofen) is al langer bekend. Dat wordt ook al toegepast voor de productie van single cell proteins. Deze worden onder andere als voedingssupplement gebruikt.

De onderzoekers van Stanford University hebben nu kans gezien om in een bioreactor met deze bacteriën uit methaan, zuurstof en nutriënten een eiwitrijke biomassa te produceren die geschikt is als visvoer.


Lagere kostprijs

Deze technologie gebruikt minder stroom dan de traditionele manier waarop visvoer wordt gemaakt. Op basis daarvan is een aantal scenario's doorgerekend. Daaruit blijkt dat de kostprijs voor de productie van eiwitrijk vismeel een stuk lager ligt dan die van het huidige vissenvoer.

Deze berekende kostprijs is volgens de onderzoekers nog verder te verlagen met technologische innovaties en door slim gebruik te maken van restwarmte die in het proces ontstaat. Als bron gebruikten de onderzoekers methaan dat ontsnapt uit vuilstortplaatsen, maar in principe kan het elke willekeurige bron zijn.


Methaan opgewaardeerd

Naast het economische voordeel benoemen de onderzoekers nog twee andere voordelen. Allereerst noemen zij het opwaarderen van een broeikasgas tot hoogwaardig eiwit. Het tweede is dat het overgrote deel van het vismeel nu uit de zeeën wordt gevangen. En dat is dan niet meer nodig.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer