Groene coalitie belooft alternatief weg A8-A9

Met de aanleg van de verbindingsweg A8-A9 kan de Stelling van de Amsterdam kwalitatief worden verbeterd. Dat concludeert het provinciebestuur van Noord-Holland op basis van het recent gepresenteerde landschapsplan. Tegenstanders verenigd in de Groene Combinatie komen met een alternatief.

Groene+coalitie+belooft+alternatief+weg+A8%2DA9
© Bert Hartman
Directeur Ernest Briët van Landschap Noord-Holland, woordvoerder namens de Groene Combinatie, is verbaasd over de ‘politieke truc’ om een weg langs het Werelderfgoed te legitimeren. Deze groene coalitie van natuur, cultuurhistorici bewoners en LTO Noord lanceert binnenkort een alternatief plan om het gebied tussen Assendelft en Heemskerk landschappelijk te versterken.

Doel van de nieuwe verbindingsweg is verbetering van de bereikbaarheid van de Zaanstreek en de IJmond en het vergroten van de leefbaarheid in Krommenie door het verminderen van de verkeersdrukte op de N203. Het nieuwe tracé, aangeduid als de Golfbaanvariant, doorkruist het polderlandschap en doorsnijdt agrarische bedrijven.


Aantasting landschap

Werelderfgoedorganisatie Unesco keerde zich eerder tegen de provinciale plannen, vanwege de aantasting van de waterlinie. In het nieuwste landschapsplan wordt een deel van het tracé verdiept en de route naar de A9 verlegd om zo de Stelling van Amsterdam meer te ontzien. De totale kosten worden geraamd op ruim 900 miljoen euro.

Met dat budget wordt de weg twee keer zo duur als in de vorige opzet, stelt Briët. ‘Met een lengte van nog geen 6 kilometer lijkt ons dat een buitenproportionele investering in asfalt. En dat geld is er niet.’


Provincie zoekt financiering

Verantwoordelijk mobiliteitsgedeputeerde Jeroen Olthof reageert aan de slag te gaan met dat vraagstuk. ‘In gesprek met het Rijk en andere partners proberen we te komen tot een strategie voor de financiering van dit tracé. Uitgangspunt is dat daar eerst zicht op moet zijn voordat wordt gestart met de verdere uitwerking van het plan.’


• Lees ook: Werelderfgoedstatus leidend voor provincie bij tracé A8-A9

Olthof vertrouwt erop dat Icomos, het adviesorgaan van Unesco, zich in het nieuwe landschapsplan kan vinden. ‘Hun adviezen zijn hierin meegenomen. Verder heeft het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap positief gereageerd. Deze aanpak kan ook interessant zijn voor andere ontwikkelingen in het Werelderfgoed.’

Eerder al liet LTO Noord weten het tracé ondanks alle aanpassingen toch vooral te zien als doorsnijding van een prachtig gebied, waar boeren werken en leven en mensen recreëren. Het alternatieve plan van de Groene Combinatie zoomt juist in op die recreatieve en landschappelijke waarden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer