Werelderfgoedstatus leidend voor provincie bij tracé A8-A9

Provincie Noord-Holland heeft de eerste landschapsanalyse van de Stelling van Amsterdam afgerond. Het rapport is een belangrijk document voor de tracékeuze voor een verbindingsweg tussen de A8 en A9.

Werelderfgoedstatus+leidend+voor+provincie+bij+trac%C3%A9+A8%2DA9
© Bert Hartman

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland stelden in november vorig jaar 1,9 miljoen euro beschikbaar voor aanvullend onderzoek naar de verbindingsweg tussen de A8-A9. De investering vloeit voort uit coalitieakkoord 'Duurzaam doorpakken'.


Boeren in de regio Heemskerk zijn fel gekant tegen de doorsnijding van het agrarisch areaal, wat het gevolg zou kunnen zijn van enkele varianten voor het tracé, waaruit gekozen zou moeten worden. LTO Noord: 'Vooral ook omdat de tijdwinst die met het extra asfalt wordt bereikt, nihil is.'

Aanzicht

De Stelling van Amsterdam heeft de werelderfgoedstatus. Adviesorgaan Icomos van Unesco heeft al aangegeven dat een verbindingsweg tussen beide snelwegen bij de meeste varianten teveel het aanzicht van het cultureel erfgoed aantast.

Dit is mede ook de reden voor het vorige college van Gedeputeerde Staten om nader onderzoek te doen naar het landschap tussen Assendelft en Heemskerk. Het eerste deel van het Landschapsplan bestaat uit een analyse van de Stelling van Amsterdam en het omliggende landschap.

Hoogteverschillen

De analyse laat zien hoe het landschap zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld en hoe de Stelling van Amsterdam strategisch in dit landschap werd ingepast. Daarbij werd gebruikgemaakt van de hoogteverschillen in het landschap, de al aanwezige oude zeedijken en andere landschapselementen, stelt de provincie. Het rapport moet de basis vormen voor verder onderzoek naar herstel- en verbetermogelijkheden voor de Stelling van Amsterdam.

Gedeputeerde Zita Pels (GroenLinks) van mobiliteit: 'Bij de definitieve keuze voor de route van een nieuwe weg is het behoud van de werelderfgoedstatus van de Stelling van Amsterdam leidend. Dit analyserapport vormt de basis voor verder onderzoek en overleg met de omgeving.'

Leefbaarheid

De provincie werkt samen met stuurgroeppartners Vervoerregio Amsterdam en gemeenten Zaanstad, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk en Velsen aan de leefbaarheid en de bereikbaarheid van het gebied tussen IJmond, Alkmaar en Zaanstad. Een nieuwe verbinding tussen de A8 en de A9 leidt onder andere tot een leefbaardere woonomgeving van Krommenie en Assendelft.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
Meer weer