Nieuw kabinet krijgt twee ministers op LNV

In het nieuwe kabinet Rutte IV zullen straks twee ministers verbonden zijn aan het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit. Naast een minister van LNV zal er een speciale minister voor Natuur en stikstof komen.

Nieuw+kabinet+krijgt+twee+ministers+op+LNV
© Dirk Hol

Dat heeft demissionair premier Mark Rutte vrijdagmiddag medegedeeld. Hij is aangesteld als formateur van het nieuwe kabinet. De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie zijn op zoek naar kandidaten voor de twintig ministerposten en negen staatssecretariaten. Welke partij welke post krijgt is nog niet bekend. Rutte verwacht de verdeling over de partijen en de kandidaten op 2 of 3 januari bekend te kunnen maken.

Inmiddels is wel bekend dat Carola Schouten niet verder zal gaan op LNV. Zij heeft bijvoorbeeld al afscheid genomen als landbouwminister in de landbouwraad, de vergadering van Europese landbouwministers.


Miljardenfonds

De nieuwe minister van Natuur en stikstof heeft een groot bedrag van 25 miljard euro te besteden voor het oplossen van de stikstofcrisis. Volgens Rutte wil dit niet zeggen dat al het geld door deze minister zal worden uitgegeven. Geld uit dit fonds zal ook besteed worden door bijvoorbeeld het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

In het nieuwe kabinet zullen volgens Rutte acht ministers van de VVD zitten, zes van D66, vier van het CDA en twee van de ChristenUnie. Er zullen drie VVD-staatssecretarissen komen, drie van D66, twee van het CDA en een van ChristenUnie.


Nieuwe posten

Niet alleen op het Ministerie van LNV komt er een minister bij. Op het ministerie van Sociale Zaken komt een minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Op dat ministerie verdwijnt de staatssecretaris. Eerder maakte de coalitiepartijen al bekend te komen met een minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en voor Klimaat en Energie. Ook komt er een staatssecretaris voor Mijnbouw bij het ministerie van Economische Zaken. Die bewindspersoon gaat zich bezighouden met de aardbevingsproblematiek in Groningen.

Bij Binnenlandse Zaken wordt de portefeuille van de staatssecretaris die nu belast is met onder meer het bestuur in de Cariben uitgebreid met digitalisering. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap krijgt er ook een staatssecretaris bij, voor Cultuur en Media.

Volgens de demissionair premier heeft de uitbreiding van het aantal kabinetsposten te maken met een aantal ingewikkelde dossiers. Hij noemde de stikstofcrisis niet, maar wel de kindertoeslagenaffaire en de problemen rond de gaswinning en aardbevingsschade in Groningen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  90 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  90 %
 • Woensdag
  7° / 5°
  70 %
Meer weer