Na CDA en D66 stemmen ook VVD en ChristenUnie in met coalitieakkoord

Update – Na CDA en D66 stemmen ook de fracties van VVD en ChristenUnie in met het coalitieakkoord. Dat hebben de fractievoorzitters van beide partijen bekendgemaakt.

Na+CDA+en+D66+stemmen+ook+VVD+en+ChristenUnie+in+met+coalitieakkoord
© Dirk Hol

‘Het akkoord is door de fractie heel positief ontvangen’, zegt plaatsvervangend fractievoorzitter Sophie Hermans (VVD). Ze gaat nog ‘enkele punten’ met de informateurs bespreken. Dat gebeurt woensdagmorgen. Daarna zal het akkoord worden gepresenteerd.


ChristenUnie maakte net voor de VVD bekend met het coalitieakkoord in te stemmen. ‘We hebben meer dingen binnengehaald dan vier jaar geleden’, zei fractievoorzitter Gert-Jan Segers. Hij neemt nog een ‘paar punten’ mee terug naar de informateurs.

De fractie van het CDA en D66 lieten eerder op de avond al weten zich te kunnen vinden in het coalitieakkoord dat maandag bereikt is. Er is 'grote tevredenheid en we kunnen gaan starten', zei Hoekstra. CDA-fractieleden hebben de afgelopen tijd al 'in belangrijke mate meegedacht, meeonderhandeld en meegeschreven'. Veel zag er volgens Hoekstra ook zo uit als men verwachtte en 'mede daarom ook de grote tevredenheid' over veel zaken in het akkoord.


Geen details

Hoekstra wilde inhoudelijk niks kwijt over de details of onderwerpen waarover de meeste tevredenheid is. Woensdag is nog een afrondend gesprek met de informateurs en andere partijleiders over de opmerkingen die de vier betrokken fracties hebben gemaakt. Ook wilde Hoekstra niet zeggen of hij in de fractie plaatsneemt of weer het kabinet in gaat.

Ook de fractie van D66 stemde dinsdag in met het nieuwe coalitieakkoord dat de partijleiding heeft bereikt met VVD, CDA en ChristenUnie. Volgens partijleider Sigrid Kaag was er een 'hele positieve ontvangst' en hebben de D66-Kamerleden 'vol overtuiging ingestemd'.

Op de vraag of haar partijgenoten nog om aanpassingen hebben gevraagd, zei Kaag dat 'elke partij dingen, kleinere wensen' heeft. 'Maar wat mij betreft moeten we kijken naar het grote beeld, thema's, de keuzes die zijn gemaakt. Waar het grote overheerst, moet je soms het kleine kunnen laten vallen.'


Doorleefd akkoord

Volgens de D66-leider zag de fractie het als een 'akkoord van ons allemaal', omdat Kamerleden de afgelopen tijd ook al mee spraken over deelonderwerpen. 'Het is heel erg doorleefd'. De onderhandelaars van de vier fracties spreken woensdagochtend mogelijk nog een keer met de informateurs Remkes en Koolmees over wat kleine aanpassingen.

Woensdagmiddag wordt het regeerakkoord gepresenteerd. Donderdag is er een Kamerdebat met de informateurs. Dan wordt VVD-leider Rutte tot formateur benoemd. Hij kan dan aan de slag met samenstellen van een nieuwe ministersploeg.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer