Alternatieven bij viruspreventie in uitgangsmateriaal pootgoed

Agrifirm en HZPC slaan de handen ineen bij een demonstratieproject naar luizengaas en stro als viruspreventie in de teelt van de eerste generaties in pootgoed. Dat zijn PB1 en PB2.

Alternatieven+bij+viruspreventie+in+uitgangsmateriaal+pootgoed
© Agrifirm

De virusdruk in pootaardappelen neemt de laatste jaren toe. De 'standaard' preventiemaatregelen als gezond uitgangsmateriaal, selectie, minerale olie en de wekelijkse inzet van luisbestrijders en/of pyrethroïden zijn niet altijd afdoende om Y-virus buiten de deur te houden.

Cornelis de Haas van Agrifirm en Harm Steenhuis van HZPC zien dat telers moeite hebben hun uitgangsmateriaal virusvrij te houden. De vraag naar andere manieren van viruspreventie in de eerste generatie neemt daardoor toe. De interesse groeit om te investeren in teeltmaatregelen die de virusoverdracht beperken.


Andere teeltmaatregelen

Miniknollen werden vroeger geteeld in gaaskassen. Het nadeel hiervan is dat het opzetten en afbreken van gaaskassen veel tijd kost. Vooral omdat het aantal miniknollen per teler steeds hoger wordt, is het niet meer rendabel. Naast de 'standaard' preventiemaatregelen zijn er andere teeltmaatregelen bekend om virus te voorkomen: bedekte teelt of aanbrengen van een strodek.

Deze teeltmaatregelen zijn klaar om in praktijk te testen. Bij verschillende telers in Groningen, Friesland, Flevoland en Noord-Holland wordt een demonstratieproef aangelegd met verschillende luizengazen en -doeken. Ook ligt er een referentieblok, een object met minerale olie en een object met minerale olie plus gemulched stro.

'We zijn erg nieuwsgierig naar de resultaten', zegt Steenhuis. 'De objecten worden aangelegd voor opkomst en het doek wordt pas bij loofdood verwijderd. Hierdoor weten we ook direct wat de slijtage van het doek is en wat de wind- en wildschade wordt. Maar ook de ontwikkeling van het onkruid, de doorlaatbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen en de ontwikkeling van de ziektedruk zien we aan het eind van het seizoen.'


Praktijkdemonstraties

HZPC organiseert ieder jaar meerdere demonstraties, waarin nieuwe rassen aan de telers worden getoond. Dit jaar ligt de demo met de doeken en het stro erbij. Steenhuis: 'Zo kunnen we onze telers direct laten zien hoe een bedekte teelt onder doek of een strodek in de praktijk eruitziet. Ook weten we tijdens de demo's meer over hoe de doeken in praktijk bevallen. En hoe ze zich houden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer