Kabinet+wil+stikstofprobleem+samen+met+boeren+aanpakken
Nieuws
© Dirk Hol

Kabinet wil stikstofprobleem samen met boeren aanpakken

Onteigening en opkoop van boerenbedrijven is niet de focus van het kabinet in het oplossen van de stikstofcrisis. Dat zei partijleider Wopke Hoekstra van het CDA in reactie op het coalitieakkoord tijdens de persconferentie.

'We gaan het samen met de boeren doen', is de boodschap van het CDA. De regering wil in de oplossing van de stikstofproblematiek in gesprek met boeren. 'Soms is innovatie nodig, soms extensivering. Soms is verplaatsing een optie. Ik kan niet zeggen dat tot in alle eeuwigheid onteigening nooit nodig is, maar dat is absoluut niet het vertrekpunt van dit kabinet.'


Demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte bevestigt dat er een enorme opgave ligt om de klimaat- en stikstofcrisis op te lossen. 'Maar we doen dat op zo'n manier dat ondernemers dit ook kunnen meemaken. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vindt het belangrijk dat het nieuwe kabinet werkt aan meer perspectief voor boeren in Nederland.


Gebiedsgerichte aanpak

In het regeerakkoord zelf staat dat er op het gebied van stikstof gekozen wordt voor een gebiedsgerichte aanpak. Extensivering, omschakeling, innovatie, legalisering en verplaatsing moeten een rol gaan spelen om de hoge doelstelling te bereiken: 50 procent stikstofreductie in 2030. Dat doel is in lijn met het advies van commissie-Remkes en bijvoorbeeld het CDA-landbouwplan.


Er wordt, zo staat in het regeerakkoord, 'rekening gehouden met natuurlijk verloop in de sector'. 'In gebieden waar de opgave tot emissiereductie en natuurherstel dermate groot is dat vrijwilligheid niet langer vrijblijvendheid betekent, gaan we op het boerenerf het gesprek aan om samen te zoeken naar de mogelijkheden.' In het regeerakkoord wordt niet gesproken over het verkleinen van de veestapel.

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  10 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer