Lega tegen EU-subsidie voor Nederlands kweekvlees

De Europese Commissie houdt vast aan de EU-subsidie van 2 miljoen euro aan Nederlandse bedrijven voor de ontwikkeling van kweekvlees. Europarlementariërs van de Italiaanse partij Lega (ECR) hadden gevraagd waarom de commissie de aanvraag van Nutreco en Mosa Meat had goedgekeurd en op grond van welke criteria.

Lega+tegen+EU%2Dsubsidie+voor+Nederlands+kweekvlees
© Mosa Meat

De subsidie is eerder dit jaar toegekend voor onderzoek naar het verlagen van de kosten van celkweek, de duurste stap in het kweekproces van rundvlees. Project Feed for Meat kreeg de subsidie om een van de belangrijkste uitdagingen in de ontwikkeling van kweekvlees aan te pakken: betaalbaarheid.


Feed for Meat was het eerste bedrijf ter wereld dat in 2013 een in het laboratorium gekweekte burger produceerde. Kweekvlees, ook wel synthetisch, kunstmatig of invitrovlees genoemd, wordt gemaakt van cellen die in een bioreactor in een laboratorium 'doorgroeien' tot een stuk vlees.


Onaanvaardbaar

Europarlementariër Elena Lizzi van Lega Nord noemt het 'onaanvaardbaar' dat Brussel miljoenen euro's van Europese burgers investeert in vlees dat in laboratoria wordt geproduceerd. 'Hoe is het mogelijk dat de EU synthetische 'vleesteelt' als duurzaam definieert, terwijl ze de algemene impact negeert die ultraverwerkte producten als deze hebben. Dit in tegenstelling tot echt vlees en traditionele producten?'

In reactie op kritiek van de Italiaanse EU-parlementariërs wijst Brussel erop dat de aanvragen voor uit de cohesiefondsen, zoals gebruikelijk, zijn geselecteerd en onderbouwd door regionale en nationale overheden. Die moeten ook toezicht op het project houden.


Goedkeuring

In Europa valt het toelaten van nieuwe voedingsmiddelen onder de bevoegdheid van de EFSA. Kweekvlees zou daarom moeten worden goedgekeurd, voordat het op de markt komt. Het is echter nog steeds onduidelijk welk voedings- of toxicologisch bewijs de EFSA nodig heeft voor de goedkeuring van kweekvlees.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer