President Bayer Vegetable Seeds: 'Gezondheid is voor iedereen'

'Gezondheid voor iedereen en honger voor niemand is het motto van het Bayer', zegt president Inci Dannenberg. 'Vanuit de veredeling en productie van groentezaden sluiten we ons daar graag bij aan. De beschikbaarheid van gezond en betaalbaar voedsel is voor ons een kerndoel.'

President+Bayer+Vegetable+Seeds%3A+%27Gezondheid+is+voor+iedereen%27
© Bayer

Haar thuisbasis is het hoofdkantoor van Bayer Crop Science in Saint Louis in de Verenigde Staten. Onlangs was de Amerikaanse topmanager Inci Dannenberg van Bayer Vegetable Seeds in Nederland. Sinds maart geeft zij leiding aan de groentezadendivisie van Bayer.

Ons motto is: gezondheid voor iedereen en honger voor niemand

Inci Dannenberg, president van Bayer Vegetable Seeds

Met de merken De Ruiter Seeds en Seminis is Bayer Vegetable Seeds een grote speler met wereldwijd vijftig vestigingen en een jaaromzet van 640 miljoen euro. In Nederland werken 550 mensen bij Bayer Vegetable Seeds. De helft van hen doet dat vanuit het Europese hoofdkantoor in Bergschenhoek. Verder zijn er R&D-centra in Wageningen en Enkhuizen. Op die laatste locatie worden ook zaden geschoond en verpakt.


Wat is het doel van uw bezoek aan Europa?

'De aanleiding is de opening van ons vernieuwde R&D-centrum in het Spaanse San Nicolás. We hebben daar 4,4 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe laboratoria en klimaatkamers voor meer capaciteit van nieuwe veredelingstechnieken zoals de dubbele haploïde-technologie. Hiermee lukt het sneller om gewenste eigenschappen in te kruisen.'


Nu bent u kort in Nederland. Wat is uw indruk van onze tuinbouwsector?

'Hier wordt tuinbouw op een hoog niveau bedreven. Dat is wel duidelijk. Ik ben op bezoek geweest op het proefveld voor vollegrondsgroenten bij onze vestiging in Enkhuizen en bij het Experience Center van De Ruiter Seeds in Bleiswijk. Verder mocht ik rondkijken op een glastuinbouwbedrijf in de buurt van ons Europese hoofdkantoor. Ik ben vooral onder de indruk van de innovaties en het professionele ondernemerschap in Nederland.'


Wat zijn voor Bayer Vegetable Seeds belangrijke gewassen?

'Wereldwijd zijn wij marktleider voor tomaten, maar ook voor broccoli. Verder zijn komkommer, paprika, meloen, uien en koolsoorten belangrijke gewassen in onze veredelingsprogramma's. De focus ligt op vier segmenten. Dat betreft verse groenten in de vollegrond, veredeling voor industriegroenten, groenten voor beschermde teelten en verder de lokale, kleinschalige teelt in ontwikkelingsgebieden.'


Kunt u uitleggen wat jullie doen voor kleine telers?

'Voor dit segment zien we volop perspectief en mogelijkheden om vanuit de veredeling waarde toe te voegen. Voor het bereiken van telers die produceren voor lokale markten, hebben we in Afrika programma's lopen met ngo's. Ook zijn we actief in Azië, waar we op lokaal niveau in bijvoorbeeld India hybride tomaten introduceren. Deze bezorgen de kleinere telers hogere opbrengsten. Bovendien zijn de tomaten sterker in het afzetkanaal waardoor er minder voedselverspilling is.'


Bayer investeert in nieuwe veredelingstechnieken. Hoe kijkt u aan tegen gene-editing?

'Vooropgesteld mag duidelijk zijn dat we innovaties nodig hebben voor alle duurzame uitdagingen. Ook wij kijken naar nieuwe technieken, met als voorwaarde dat die een wetenschappelijke basis hebben en passen binnen de regels van de wet. Voor wat betreft nieuwe genoomtechnieken doen we in de groenteveredeling niet veel. Binnen Bayer zijn er wel experimenten met Crispr-Cas bij de veredeling van mais.'


U zet zich in voor het stimuleren van meer gezond voedsel. Wat kan Bayer daaraan bijdragen?

'Wij doen er alles aan om de consumptie van groenten te stimuleren voor een betere volksgezondheid. Veredelaars spelen een belangrijke rol als het gaat om het aantrekkelijk maken van gezond voedsel en de beschikbaarheid ervan. Aantrekkelijk heeft te maken met smaak en het gebruiksgemak. Voor de beschikbaarheid moeten we zorgen voor rassen die weerbaar zijn en ook onder lastige omstandigheden goed zijn te produceren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer