PPA betaalt 8,24 euro voor gele uien in aflandpool

Handelsbedrijf PPA betaalt voor gele uien van oogst 2021 in de aflandpool 8,24 euro per 100 kilo. Voor rode uien komt de netto uitbetaalprijs op 15,48 euro.

PPA+betaalt+8%2C24+euro+voor+gele+uien+in+aflandpool
© Huisman Media

De resultaten van de aflandpools van PPA zijn veelal positiever dan de uientelers hadden verwacht, meldt het handelsbedrijf uit het Zuid-Hollandse Oude Tonge. PPA wijst er ook op dat de PPA-aflandpool voor veel akkerbouwers één van de weinige afzetmogelijkheden was voor de afzet van uien in de oogstperiode.

De grote verwachte uienoogst en de moeizame afzet van plantuien zorgden ervoor dat er aanvankelijk niet veel animo was om zaaiuien afland te kopen. Dat resulteerde volgens PPA eerst in gemiddelde aflandnoteringen van 6,50 euro per 100 kilo. Later bleken de opbrengsten toch niet overal mee te vallen vanwege de aantastingen van valse meeldauw en de matige loofontwikkeling na de late start in het voorjaar.


Latere percelen duurder verkocht

Uiteindelijk werd de algemene stemming onder de aflandtelers hierdoor wat vaster, meldt PPA. Telers besloten om of hun uien kortstondig op te slaan of vroegen hogere prijzen voor aflandleveringen. Het zorgde ervoor dat de markt voor de latere aflandpercelen nog behoorlijk opliep.

PPA concludeert dat zowel voor de gele als voor de rode uien in de aflandpools een prijs is gerealiseerd die ruim boven de gemiddelde noteringen van de landbouwbeurzen liggen. Daarnaast waren de tarrapercentages overwegend laag en lukte het PPA ook om voor de kwalitatief mindere partijen een juiste oplossing te vinden in de afzet.


Uitbreiding aanbod

Voor oogstjaar 2022 geeft PPA aan dat er naast de bestaande pooltelers nog ruimte is voor nieuwe deelnemers en daarmee uitbreiding van het aanbod. Dat geldt wat het handelsbedrijf betreft voor zowel de gele als rode aflandpools, maar ook voor de beide bewaarpools.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer