Veroordeelden in fipronilaffaire moeten tonnen betalen

De twee eigenaren van de bedrijven ChickFriend en ChickClean moeten de staat 371.000 euro aan criminele winst afdragen. Het schoonmaken van stallen met de insecticide fipronil leidde in de zomer van 2017 tot de vernietiging van miljoenen eieren.

Veroordeelden+in+fipronilaffaire+moeten+tonnen+betalen
© Pixabay

De fipronilaffaire wordt door het Openbaar Ministerie gezien als een van de grootste fraudes in de Nederlandse voedselindustrie. De schade voor de sector wordt inmiddels geschat op 30 miljoen euro. De twee eigenaren van de bedrijven, de 35-jarige Martin van de B. uit het Gelderse Barneveld en de 28-jarige Mathijs IJ. uit Nederhemert, werden in april in Zwolle veroordeeld tot elk een jaar celstraf voor het in gevaar brengen van de volksgezondheid.


In een aparte procedure eiste het OM dat het duo 371.000 euro aan de staat moet afdragen. ChickFriend en ChickClean maakten samen deze winst met het schoonmaken van stallen van pluimveebedrijven met het in de voedselindustrie verboden bestrijdingsmiddel.


Niet voor pluimveehouders

De verdediging had de rechters gevraagd rekening te houden met de rechten van de getroffen pluimveehouders die in een andere procedure schuldeisers zijn. Elke ton die de veroordeelden aan de staat afdragen, krijgen zij niet, was hun redenatie. De rechtbank ging niet mee in dit betoog. Voorop staat dat 'misdaad niet mag lonen' en dat daarom de maatschappij er een groot belang bij heeft dat de veroordeelden niet vrijelijk kunnen beschikken over de winst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
Meer weer