Europese liberalen pleiten voor nieuwe veredelingstechnieken

Europese liberalen pleiten voor aparte Europese wetgeving voor nieuwe veredelingstechnieken als Crispr-Cas. VVD-Europarlementariër Jan Huitema draagt dat standpunt namens de liberalen uit.

Huitema is aangewezen als voorzitter van een werkgroep binnen de Renew-groep om een standpunt te formuleren over nieuwe veredelingstechnieken. Renew Europe, de liberale fractie van het Europees Parlement, vraagt de Europese Commissie om met een apart wetsvoorstel te komen voor nieuwe veredelingstechnieken.

Renew Europe werd het woensdag eens over een gezamenlijke lijn op dit onderwerp. Hiermee lijkt er voor het eerst een politieke meerderheid te zijn om de technieken doorgang te geven in de Europese Unie (EU). 'Ik ben ontzettend blij dat Renew Europe een positief standpunt inneemt over nieuwe veredelingstechnieken', zegt Huitema.'Door de steun van mijn liberale fractie lijkt er nu in het Europees Parlement een meerderheid te bestaan voor een Europees wetgevend kader. Daarin wordt het gebruik van nieuwe veredelingstechnieken geregeld, los van de bestaande wetgeving voor Genetische Gemodificeerde Organismen. Daarmee komt het gebruik van deze biotechnologie voor veredelaars binnen handbereik. Een belangrijke stap voor de EU.'


Biotechnologie

De ontwikkelingen in de biotechnologie gaan razendsnel. Met nieuwe biotechnologie kunnen veredelaars sneller en gerichter nieuwe plantenrassen ontwikkelen, zoals gewassen die met aanzienlijk minder gewasbeschermingsmiddelen zijn te telen.

Op dit moment vallen nieuwe verdelingstechnieken gebaseerd op biotechnologie onder de Europese wetgeving voor Genetische Gemodificeerde Organismen uit 2001. Hierdoor kan de Europese Unie de potentie van deze nieuwe veredelingstechnieken niet ten volle gebruiken op het gebied van voedselvoorziening, voedselkwaliteit en duurzaamheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer