Perfecte bieten telen met BijmestMonitor

'Je moet echt alles uit de kast halen als je gezonde en ook smaakvolle bieten wil produceren,' zegt Maikel Stam, rode bietenteler/-verwerker Stam-Schaap Agro BV uit Ursem. In een goede bodem ligt je toekomstbestendigheid. Een gezonde bodem en optimale bemesting zijn de basis. Tijdens het seizoen zorgt team Stam-Schaap ervoor dat de bieten niks tekortkomen met BijmestMonitor door Eurofins Agro.

Perfecte+bieten+telen+met+BijmestMonitor
Eurofins
© Kennispartner

Teelt- en verwerkingsbedrijf Stam-Schaap Agro BV in het West-Friese Ursem teelt op 170 hectare rode bieten en levert jaarrond aan de versmarkt en industrie over de hele wereld. 'We telen voornamelijk op huurland in een vruchtwisseling van 1 op 5. Er is een enorme variatie in de percelen; het organische stofgehalte loopt uiteen van 2 tot 15 procent en het percentage afslibbaar van 20 tot 50 procent', vertelt Stam.

'In februari laten wij een grondige analyse uitvoeren met BemestingsWijzer Compleet. Dit onderzoek omvat ook sporenelementen. Die zijn immers essentieel voor een topkwaliteit. Zo kunnen we zorgen voor de juiste basisbemesting.'


Grond- en gewasanalyse

De bewaarbieten worden in mei gezaaid. Na dertig groeidagen wordt er een BijmestMonitor genomen. Dit onderzoek combineert een analyse van nutriënten in grond en gewas. De resultaten van het onderzoek worden wekelijks besproken met de adviseurs van Crop Consult. Na 30 dagen wordt er nogmaals een BijmestMonitor genomen en in geval van twijfel na een paar weken nog een keer.

'Met bemesting op maat gaan we verantwoord om met bodem en natuur en het resulteert in goede, bewaarbare knollen'

Maikel Stam, rode bietenteler in Ursem

Alie Hissink van Eurofins Agro legt uit waarom het belangrijk is om de cijfers van beide analyses te combineren: 'Uit het verslag kan blijken dat bodem voldoende stikstof beschikbaar heeft, maar dat er in het blad toch een tekort optreedt. Dan moet je uitzoeken wat er aan de hand is. Andersom zien we het ook gebeuren. Het loof ziet er nog mooi uit en het lijkt of er niks aan de hand is. Maar de bodem blijkt onvoldoende stikstof te bevatten. Ook dan moet je tijdig maatregelen nemen.'

'BijmestMonitor geeft een goed handvat tijdens de teelt', stelt Hissink. 'Zo weet je steeds waaraan 't schort wat betreft de nutriëntenvoorziening.'


Maikel Stam van Stam-Schaap Agro BV uit Ursem heeft inmiddels drie jaar ervaring met BijmestMonitor van Eurofins.  De monitor geeft een goed handvat tijdens de teelt van het gewas en is beschikbaar voor ruim 200 gewassen. Foto: Eurofins Agro
Maikel Stam van Stam-Schaap Agro BV uit Ursem heeft inmiddels drie jaar ervaring met BijmestMonitor van Eurofins. De monitor geeft een goed handvat tijdens de teelt van het gewas en is beschikbaar voor ruim 200 gewassen. Foto: Eurofins Agro © Kennispartner


Drie jaar ervaring

Inmiddels heeft Stam-Schaap drie jaar ervaring met BijmestMonitor. 'De nutriëntenlevering vanuit de grond varieert sterk tussen de percelen dus verschilt de startgift aan NPK enorm. Je kan daarom niet bijbemesten met een standaardgift. Voordat je het weet, heb je veel te veel loof en geen knollen of andersom. Dat wil je echt niet. De bieten zijn dan niet te bewaren en de droge stof- en brix-getallen gaan dan te veel afwijken', zegt Stam.

'Dankzij monitoring tijdens de teelt kunnen we nauwkeurig bemesten en exact geven wat de plant nodig heeft. Zo gaan we verantwoord om met bodem en natuur. De bemesting op maat resulteert in goede, bewaarbare knollen die, na wassen en verpakken, gemakkelijk afgezet worden naar onze afnemers van gezonde en smaakvolle rode powerfood-knollen.'


Over BijmestMonitor

BijmestMonitor is het gecombineerde grond- en gewasonderzoek van Eurofins Agro. Het verslag geeft inzicht in welke nutriënten in de bodem direct beschikbaar zijn en hoeveel het gewas al heeft opgenomen. Op het verslag van BijmestMonitor staat een advies voor de komende vier weken en tot het einde van de teelt. BijmestMonitor is beschikbaar voor ruim 200 gewassen.

• Ga voor meer informatie of om direct te bestellen naar www.eurofins-agro.com.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Eurofins

Eurofins

Met een compleet pakket van monstername, innovatieve analyses en heldere adviezen op maat kan je het productieproces op jouw bedrijf bijsturen. Zo krijgt jouw...

Lees verder »

Meer van Eurofins

Meer artikelen van Eurofins »

Artikelen over Eurofins