Wit-Rusland boycot invoer levensmiddelen uit het Westen

De regering van Wit-Rusland verbiedt per 1 januari 2022 de import van bepaalde levensmiddelen uit onder meer de Europese Unie (EU). Volgens staatspersbureau Belta is de maatregel een reactie op de sancties die westerse landen Wit-Rusland eind vorige week oplegden.

Wit%2DRusland+boycot+invoer+levensmiddelen+uit+het+Westen
© ANP

Onder meer varkens, vleesproducten, zuivel, groente, fruit, noten en zout mogen niet meer uit het Westen worden ingevoerd. Het is de bedoeling deze producten voortaan uit 'bevriende' staten te importeren of ze zelf te produceren, meldt Belta. Inwoners van Wit-Rusland mogen deze producten wel voor eigen gebruik invoeren. Ook zijn producten als babyvoeding van de boycot uitgesloten.

Volgens het persbureau kocht Wit-Rusland tussen januari en oktober van dit jaar voor 530 miljoen dollar (469 miljoen euro) aan levensmiddelen in de te boycotten landen. Behalve de EU worden de Verenigde Staten, Canada, Noorwegen, Albanië, IJsland, Noord-Macedonië, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland door de sancties getroffen.


Nederlandse export

De Nederlandse export naar Wit-Rusland bedroeg vorig jaar 284 miljoen dollar, aldus de website tradingeconomics.com. Daarvan was circa 25 miljoen dollar in levensmiddelen die onder de boycot vallen.

De Europese Unie strafte vorige week de staatsluchtvaartmaatschappij van Wit-Rusland voor haar aandeel in het doorsluizen van asielzoekers via Wit-Rusland naar de Europese Unie. Ook negen andere bedrijven en organisaties en zeventien personen kregen sancties opgelegd. Het was de vijfde keer in ruim een jaar dat de EU optrad tegen het regime in Minsk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer