Meer kassen en machines naar Rusland

De export van Nederlandse broeikassen en landbouwmachines naar Rusland steeg het eerste half jaar van 2017 in vergelijking met dezelfde periode van 2013.

Meer+kassen+en+machines+naar+Rusland
© John Oud

Door de Russische boycotmaatregelen van 2014 werd de Nederlandse landbouw en de voedingsmiddelenindustrie direct geraakt, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In vergelijking met januari-juli 2013, toen er nog onbelemmerde export mogelijk was, halveerde die uitvoer ruimschoots.

In de periode januari-juli 2017 werd voor 213 miljoen euro aan Nederlandse landbouwproducten en voedingsmiddelen naar Rusland uitgevoerd. Vier jaar eerder was dat nog 477 miljoen euro. Vlees en zuivel worden nagenoeg niet meer naar Rusland geëxporteerd.

Export

Fabrikanten van broeikassen en landbouwmachines zagen hun export dus juist wel toenemen ten opzichte van 2013. De export naar Rusland van deze goederen was in januari tot en met juli 2017 respectievelijk 71 en 39 miljoen euro hoger dan in dezelfde periode van 2013.

Niet alleen de producenten van voedingsmiddelen exporteerden minder naar Rusland. Ook de uitvoer van bloemen en planten is sinds 2013 bijna gehalveerd. Nederlandse kwekers hadden tussen 2013 en 2016 vooral last van de duurdere euro en de economische krimp in Rusland.

Ontwikkelingen

Door de ontwikkelingen vanaf 2013 daalde het belang van Rusland in de export van Nederland. Was Rusland in waarde nog de tiende exportbestemming in 2013, inmiddels is het land gezakt naar plaats 15. In 2016 exporteerden bijna drieduizend bedrijven naar Rusland. Dat is een kwart minder dan in 2013.

Vanuit Russisch perspectief daalde het importaandeel van goederen afkomstig uit Nederland van 1,9 procent in 2013 naar 1,7 procent in 2016. Tegelijkertijd daalde het aandeel dat de Europese Unie (EU) had in de Russische goederenimport van 43 naar 38 procent. Het aandeel van landen buiten de EU in de Russische import nam juist toe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer