Pluimveehouders Jeroen en Sandra de Leeuw zien thuisverkoop stijgen

Familie De Leeuw uit het Brabantse Made zag door corona de huisverkoop van eieren, uien en aardappels flink stijgen. Die was ook daarvoor al boven verwachting. Ze verkocht in 2020 in de automaat 87 procent meer eieren dan in 2019.

Pluimveehouders+Jeroen+en+Sandra+de+Leeuw+zien+thuisverkoop+stijgen
© Monique van Loon

Familie De Leeuw – De Laat verkoopt in de automaat bruine scharreleieren. Daarnaast leveren ze na vijf jaar procederen eindelijk ook witte 1 ster Beter Leven-eieren. Die vinden via de eierhandel hun weg naar Duitsland of de supermarkten.

De eerste automaat werd door de familie in 2012 geplaatst en na een half jaar volgde een tweede. Die hebben ze in 2019 ingeruild voor een grotere automaat met een contactloze betaalmogelijkheid. 'We hadden niet gedacht dat de huisverkoop zo goed zou lopen', zegt Sandra de Leeuw (44). 'Zondags moet er altijd iemand thuis zijn om bij te vullen.'


De overdekte uitloop van een van de pluimveestallen.
De overdekte uitloop van een van de pluimveestallen. © Joëlle de Leeuw

De automaat in het tuinhuis en de nachtautomaat buiten zijn gevuld met eieren, aardappels, uien, advocaat en fruitsap. 'In de naaste omgeving zijn weinig pluimveehouders. Onze klanten komen dus echt van ver om hier verse eieren te kopen', vult Jeroen de Leeuw (49) aan.

Lokale politiek belemmert transitie van de pluimveehouderij

Jeroen de Leeuw, pluimveehouder in Made

De boerin was nooit van plan het ouderlijk bedrijf over te nemen en werkte in een winkel. Tot ze verkering kreeg met Jeroen. Samen gingen ze in 2002 in maatschap met Sandra's ouders en namen in 2012 het bedrijf over. Dat bestond toen uit drie stallen met volièrehuisvesting en produceerde scharreleieren.

De ouders van De Leeuw hadden een melkvee- en akkerbouwbedrijf. Dat werd in 2016 opgesplitst tussen drie broers. Samen met één broer nam hij het akkerbouwbedrijf in Zevenbergschen Hoek over, op 7 kilometer afstand van het pluimveebedrijf. Ze verbouwen aardappelen, uien, cichorei, bieten en graszaad.


Lokale politiek

Het echtpaar houdt 50.000 leghennen in drie stallen. 'Kijkend naar de toekomst, hadden we in 2016 het plan om vrije-uitloopkippen te houden', blikt de boerin terug. Op die locatie, dichtbij de bebouwde kom van Made, is uitbreiding in aantal dieren niet mogelijk. De pluimveehouders vroegen een vergunning aan voor vrije-uitloopkippen. Die werd niet verleend.

Het gemeentelijke bestemmingsplan omvat een passage dat legkippen onder intensieve veehouderij vallen die in gebouwen moet plaatsvinden. 'Een vreemde clausule; zelfs biologische kippen houden kan hier dus niet. De lokale politiek belemmert hiermee de toekomstgerichte landbouw. Daarna hebben we een vergunning voor overdekte uitloop aangevraagd voor 1 ster Beter Leven-kippen', blikt Jeroen de Leeuw terug.

Een vijfjarige bezwaarprocedure van een buurvrouw volgde. 'We hielden een burendialoog. Ze wist zelfs niet dat we kippen hielden. Wel volgde van haar kant een bezwaar en flyeractie in de buurt. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Heel vervelend, maar gelukkig hebben we een goede relatie met de dorpsbewoners', vult zijn echtgenote aan.

Tijdens de leegstand van de stallen is in februari gestart met de ombouw. 'Dat was voor eigen risico, want de vergunning was nog niet onherroepelijk', zegt hij. 'We wilden vooruit, een ronde duurt tenslotte weer 1,5 jaar. De kippen zijn maart 2021 opgezet en in september kwam het bericht dat de vergunning definitief was.'

'Dat was wel een pak van mijn hart', erkent Sandra de Leeuw. 'We hebben ongeveer 3,70 euro per kip geïnvesteerd. Die wil je natuurlijk terugverdienen.' De eisen voor 1 ster Beter Leven zijn een overdekte uitloop, pikblokken en luzerne als afleidingsmateriaal, watervoorziening in de uitloop, maagkiezel en dagelijks graan strooien in de uitloop.

De Leeuw bestelde Ohne Kükentöten (OKT)-kippen, waarvan de broederhanen opgezet worden voor vleesproductie. 'Wij leveren de eieren aan Kwetters. Dat wilde zowel OKT als 1 ster Beter Leven, vanwege de extra afzetmogelijkheden. Kwetters neemt het risico voor de opzet van de hanen voor zijn rekening.'


Arbeidsgemak

Aan de twee buitenste stallen bouwden de pluimveehouders een overdekte uitloop. 'Om de middelste stal om te bouwen, waren te forse investeringen nodig. Dat is niet rendabel. Om de verschillen te kunnen zien, is het verplicht dat de eieren herkenbaar zijn.' In de middelste stal houden ze daarom bruine leghennen met bruine eieren, de witte 1 ster Beter Leven-kippen leggen witte eieren.


Sandra en Jeroen de Leeuw bij de inpakrobot.
Sandra en Jeroen de Leeuw bij de inpakrobot. © Monique van Loon

In het eierlokaal plaatsten ze een Kletec-inpakrobot om de eieren te stapelen en palletiseren. 'Die is de investering van 55.000 euro dubbel en dwars waard. Het scheelt zoveel zwaar werk. We kunnen nu met een persoon eieren rapen in plaats van twee', geeft de boerin aan.

Zij start 's morgens met eieren rapen, haar man loopt controlerondes door de stal en gaat na de koffie aan de slag in de akkerbouw. Daar voert hij samen met zijn broer het werk zoveel mogelijk zelf uit. Sandra en Jeroen de Leeuw hebben twee kinderen: Jarno (19) en Joëlle (18). Jarno volgt de mas en heeft interesse om het bedrijf over te nemen.


Belangrijk belangen te behartigen

Jeroen de Leeuw is bestuurslid van ZLTO Drimmelen-Geertruidenberg en portefeuillehouder water. Zijn vrouw Sandra is pr-commissielid. Ze vinden belangbehartiging en kennisdeling belangrijk en zetten zich in voor meer begrip tussen samenleving en boeren. Sandra de Leeuw promoot met mmmEggies Nederlandse eieren, doneert die aan de voedselbank en biedt via sociale media een blik op het bedrijf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer