EMA: 'Antibioticaverkoop Europa 43 procent gedaald sinds 2011'

De antibioticaverkoop in Europa daalde 43 procent sinds 2011. Het gaat daarbij om de 25 Europese landen die het antibioticagebruik bij dieren sinds 2011 doorgeven aan het Europees Medicijn Agentschap (EMA). In totaal is van 31 landen, dertig uit de Europese Unie (EU) en Zwitserland, de antibioticaverkoop in beeld gebracht. Zes landen startten pas na 2011 met de monitoring.

EMA%3A+%27Antibioticaverkoop+Europa+43+procent+gedaald+sinds+2011%27
© Pixabay

Dat blijkt uit het jaarverslag van 2019/2020 over het veterinair medicijngebruik van de European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption (ESVAC), gepubliceerd door EMA. Wel was er in 2020 een stijging van 6 procent ten opzichten van de totale verkoop in 2019 voor die 25 landen. De EMA-onderzoekers benadrukken dat het daarom van belang is dat de medicijnverkoop ook de komende jaren wordt gemonitord, ook om te zien waar deze stijging vandaan komt.

'De daling van de verkoop van antimicrobiële stoffen voor gebruik bij dieren gedurende tien jaar toont aan dat EU-initiatieven, in combinatie met begeleiding en nationale campagnes om deze stoffen bij dieren verstandig in te zetten, een positief effect hebben', zegt Ivo Claassen, hoofd van de afdeling Diergeneesmiddelen van EMA.


Kritische middelen gedaald

Volgens EMA is de verkoop van kritische middelen, die van cruciaal belang zijn voor de volksgezondheid, fors gedaald. Deze middelen mogen bij dieren onder strenge voorwaarden worden gebruikt om doeltreffend te blijven voor de volksgezondheid. Zo daalde de verkoop van cefalosporines van de derde en vierde generatie sinds 2011 met 33 procent, polymyxines zakte 76 procent, fluoroquinolonen 13 procent en de verkoop van andere chinolonen daalde 85 procent.

Ook bij dieren voor de voedselproductie, inclusief paarden en vissen, is naar de middelen gekeken. Hiervoor is gebruikgemaakt van de Europese variant van de dierdagdoseringen, de hoeveelheid milligram per Population Correction Unit (PCU).


Hoeveelheid actieve stof

Die berekening houdt rekening met de dierpopulatie en het geschat gewicht van elk specifiek dier op het moment dat het wordt behandeld met antibiotica. Daarbij staat de milligram voor de hoeveelheid actieve stof die is toegediend. Die wordt gedeeld door het geschatte gewicht van het dier in kilo's.

Gemiddeld scoren de 31 landen 89 mg/PCU in 2020. Nederland doet het met 50,2 beter dan gemiddeld. Dat was in 2010 nog 146 mg/PCU. Topper dit jaar was echter Noorwegen met 2,3 mg/CPU. Dat land zat in 2010 nog op 3,9. In Noorwegen wordt voornamelijk vis geproduceerd.

In andere landen als Italië (181,8), Polen (187,9) en Cyprus (393,9) zijn nog verbeteringen mogelijk. Toch heeft Italië al grote slagen gemaakt. Dat land had in 2010 nog een gebruik van 421,1. Daarmee zit het in 2020 op een verbruik van 43 procent ten opzichte van 2010. Cyprus zat in 2011, het eerste monitoringsjaar, op 407,5 mg/PCU.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer