Britten op bres tegen euthanasie alpaca vanwege rundertbc

Tientallen dierenactivisten hebben maandag in de Britse hoofdstad Londen gedemonstreerd, omdat een uit Nieuw-Zeeland geïmporteerde alpaca moet worden geëuthanaseerd. Het dier blijkt na twee tests positief op de ziekte rundertuberculose (rundertbc), waarop het ministerie van Milieu deze knoop doorhakte.

Britten+op+bres+tegen+euthanasie+alpaca+vanwege+rundertbc
© Pixabay

Dat was voor veel Britten maandag reden om naar Downing Street 10, de ambtswoning van president Boris Johnson, te trekken om tegen dit besluit te demonstreren. Daarnaast hebben honderdduizend Britten een petitie getekend om de regering te vragen op dit besluit terug te komen. Het dier met de naam Geronimo werd getest, nadat het in 2017 vanuit Nieuw-Zeeland poot zette op Brits grondgebied. Het goed testen kost tijd.

De demonstranten willen een modernere test, waardoor in hun ogen duidelijk wordt dat het dier bij de twee eerdere tests vals positief testte. Volgens de eigenaar komt dit omdat Geronimo voor aankomst tegen tuberculose is gevaccineerd, waardoor de zesjarige alpaca antilichamen tegen de rundertuberculose veroorzakende bacterie Mycobacterium bovis heeft.

Volgens de eigenaar zouden vier huidtesten voor vertrek uit Nieuw-Zeeland negatief voor de ziekte zijn. Daarbij zouden de alpaca's die met Geronimo meereisden, naar verluidt allemaal negatief voor deze luchtwegaandoening zijn getest.


Zoönose

Rundertbc is niet alleen zeer besmettelijk voor runderen, maar komt ook bij alpaca's, geiten, schapen, varkens, herten, vossen, buffels, dassen, opossums, hazen, antilopen, oryxen, kamelen, olifanten, leeuwen, lama's, honden en katten. De ziekte is ook besmettelijk voor de mens, al moet hiervoor een intensief contact met het dier zijn geweest.

Dat is voor de Britse overheid reden om het dier te willen euthanaseren. In Nederland wordt bij een met zekerheid vastgesteld dier met rundertuberculose dit dier overgenomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het is een aangifteplichtige ziekte. Dit betekent dat een eventuele verdenking moet worden gemeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer