Megaprotest redt Britse tbc-alpaca niet

Wet is wet. De Britse alpaca Geronimo, die drager is van rundertuberculose (rundertbc), is deze week ingeslapen na een lange juridische strijd. De laatste weken werd dit ondersteund met fel protest vanuit de bevolking. Zo tekenden 150.000 mensen een petitie om deze berglama te sparen.

Megaprotest+redt+Britse+tbc%2Dalpaca+niet
© Pixabay

Volgens de Britse overheidsregels moeten dieren die drager zijn van rundertuberculose, worden geruimd om verdere verspreiding tegen te gaan. Dat geldt ook voor deze alpaca, die in 2017 overkwam uit Nieuw-Zeeland en twee keer positief testte op de ziekte.

De eigenaar was het niet eens met de gevolgen van die positieve tests en spande juridische procedures aan. Ze stelde onder meer dat de tests niet klopten en dat het dier de afgelopen vier jaar nooit ziek was.


Protesten

Toen het tij op juridisch vlak niet te keren leek, zocht de eigenaar van Geronimo de media op. Het leidde tot protesten in Londen en de door 150.000 mensen getekende petitie. Ook de vader van premier Boris Johnson riep op om de alpaca te laten leven. Zonder succes. Dinsdag werd het vonnis uitgevoerd. Dat was zelfs breaking news voor de Britse omroep BBC.


Het Britse ministerie van Landbouw noemt rundertbc de grootste bedreiging op het gebied van diergezondheid. Zo moesten vanwege deze ziekte, waarvan de verwekker onder Britse dassen voorkomt, vorig jaar al 27.000 runderen worden geslacht om de verspreiding tegen te gaan. De ziekte kost de belastingbetaler in totaal meer dan 100 miljoen pond per jaar.


Mens

Daarnaast is het ruimen van de dieren belangrijk omdat de ziekte volgens het ministerie kan leiden tot meer tuberculose bij de mens.

De Britse dierenarts Christine Middlemiss zei: 'Hoe vreselijk ook, we moeten alles doen om deze verraderlijke ziekte tot een minimum te beperken.'

Nederland is sinds 1999 officieel vrij van rundertbc, die sindsdien enkele keren is aangetroffen. Ook is de verwekker ervan niet bij Nederlandse dassen gezien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer