Onderzoek naar longproblemen geitenlam

Wageningen University & Research (WUR) en Royal GD starten volgend jaar een grootschalig praktijkonderzoek naar de oorzaken van luchtwegproblemen bij geitenlammeren. Dit speelt vooral vanaf een leeftijd van vier weken.

Onderzoek+naar+longproblemen+geitenlam
© VidiPhoto
De zorg voor het jonge lam is binnen de Duurzame GeitenZuivelKeten en binnen de sector belangrijk. ‘Veel ondernemers willen de zorg voor jonge dieren inzichtelijk te maken en verbeteren. Uit bijeenkomsten kwam naar voren dat veel geitenhouders op zoek zijn naar meer kennis over preventie van luchtwegproblemen’, vertelt voorzitter Jos Tolboom van de LTO vakgroep Melkgeitenhouderij.

Voor veel melkgeitenhouders is onduidelijk wat de belangrijkste risicofactoren zijn. ‘Globaal zijn daar best wel ideeën over maar deze zijn lang niet altijd wetenschappelijk onderbouwd.’

Een grootschalig onderzoek in 2022 van de WUR in samenwerking met de diergezondsheidsdienst GD moet handvatten geven om longproblemen te voorkomen. ‘Zo wordt met sensoren gekeken of er klimatologische omstandigheden zijn die de luchtwegproblemen veroorzaken. Denk aan de concentratie van kooldioxide en ammoniak in stallucht’, verduidelijkt Tolboom.

Ook het effect van biestkwaliteit en de biesthoeveelheid wordt uitgebreid onderzocht. Van biest wordt vooral in de eerste levensweken veel effect verwacht, terwijl de longproblemen vanaf een leeftijd van vier weken voorkomen.

‘Er is echter nog veel onduidelijk over het effect van biest op de gezondheids- en sterftecijfers. Vaak wordt gesteld dat veel biest beter is. Maar ook hierover is nog veel onduidelijkheid. Ook is nog weinig bekend over het effect van de biestkwaliteit’, stelt Tolboom.


Kunstbiest

Meer kennis over biest is belangrijk voor de sector. Zeker voor ondernemers die kunstbiest inzetten om ziekteoverdracht van geiten op lammeren te beperken: ‘Dit kost 100 euro per kilo, 5 euro per melkgift. Veel geitenhouders zijn er daarom niet te kwistig mee. Als blijkt dat door de kunstbiest de weerstand van de jonge geit dusdanig wordt verhoogd dat er minder problemen op latere leeftijd zijn, dan is dit zeker interessant.’

Ook de relatie tussen longproblemen en geboortegewicht nemen de onderzoekers onder de loep. ‘Mocht er een verband zijn, dan is het mogelijk een strategie om via fokkerij het geboortegewicht te verhogen’, denkt Tolboom.

Opzet en Uitvoering van het onderzoek worden gepresenteerd op de online sectorstudiedag ‘Be Goat and Tell it’ op vrijdag 10 december.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer