'Denk bij het stemmen aan Brussel'

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week de bijdrage van Iris Bouwers, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen in Brussel.

%27Denk+bij+het+stemmen+aan+Brussel%27
© Dirk Hol

De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan en dat is zelfs tot in het Brusselse merkbaar. Europese vertegenwoordigers van andere boerenorganisaties informeren steeds vaker: 'Hoe lijkt het bij jullie? Gaat een nieuw kabinet over links of over rechts?' Ik moet de collega's het antwoord schuldig blijven, want hoewel peilingen wellicht een indicatie geven, echt weten doen we het natuurlijk niet.

In de programma's van de verschillende partijen staan soms specifieke Europese zaken beschreven. De programmatracker op de LTO-website maakt zichtbaar dat veel partijen op het gebied van landbouw en klimaat direct de link maken met het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en de Europese Green Deal. Niet gek, want de invulling van dat beleid ligt deels ook bij de Tweede Kamer.

Het verkiezingsreces is net begonnen. Op het moment dat er nieuwe plannen worden gepresenteerd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), zullen deze in principe dus worden beoordeeld door de nieuwe Tweede Kamer. Zo wordt op het ministerie momenteel gewerkt aan een eerste invulling van het Nationaal Strategisch Plan (NSP), het plan over de Nederlandse invulling van het GLB vanaf 2023.

Denk aan Brussel bij het invullen van het rode vakje

Iris Bouwers, LTO-lobbyist bij de Europese instellingen in Brussel

In het NSP wordt onder andere omschreven aan welke voorwaarden boeren moeten voldoen om aanspraak te kunnen maken op extra subsidie. Dat proces is niet afgerond voor de verkiezingen. Dit betekent: een nieuwe Tweede Kamer zal zich uitspreken over wat de komende tijd wordt opgeleverd.

Verder heeft de Europese Commissie het ministerie van LNV aanbevolen om flink aan de slag te gaan met het verminderen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de stikstofdepositie nabij gevoelige Natura-2000 gebieden. Ook heeft de commissie aangegeven dat Nederland ambitie moet tonen op het gebied van biologische landbouw.

Zo verweeft de Europese Commissie haar Green Deal-doelen in het GLB. Daarnaast staan er de komende jaren nieuwe voorstellen op de Europese agenda, die ook moeten gaan zorgen voor verduurzaming van onder meer de landbouwsector. De toekomstig minister van LNV praat daarover mee in de landbouwraad, waarbij de Europese landbouwministers standpunten innemen. De Tweede Kamer geeft de minister van te voren een opdracht mee. Zo is er een sterke link tussen Tweede Kamer en Europees landbouwbeleid.

Denk nog een keer aan Brussel bij het invullen van het rode vakje. Wat men kiest, doet ertoe!


@IrisBouwers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer