'GLB is een duizenddingendoekje'

The deal is done. Ruim drie jaar, om precies te zijn 1.120 dagen, na de presentatie van de wetgevingsvoorstellen door de Europese Commissie, kwamen de Commissie, de Raad en het Parlement tot overeenstemming: het nieuwe Gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB) is rond.

%27GLB+is+een+duizenddingendoekje%27
© Dirk Hol

Drie jaar vergaderen over wetgeving. Het lijkt niet alleen overdreven, dat is het ook. Het GLB is ongelooflijk belangrijk voor veel van de 10 miljoen boeren in de EU, begrijp me niet verkeerd, maar de laatste jaren waren doorspekt van politiek gekonkel over de rug van boeren. Uiteindelijk zijn de boeren die nu, en waarschijnlijk in de toekomst, geld van het GLB aanvragen en ontvangen, de dupe van vertragingstechnieken en politiek spel.

Terwijl het Europees Parlement in principe de mogelijkheid had om te stemmen over de GLB-wetgevingsvoorstellen voor de verkiezingen van het nieuwe parlement in mei 2019, is dit niet gebeurd. De landbouwcommissie had haar positie bepaald, maar de plenaire vergadering nog niet. Na de verkiezingen was alles anders: nieuwe verhoudingen in het parlement en een nieuwe Europese Commissie.

De sociaaldemocraten en christendemocraten, die in het parlement voor de verkiezingen een meerderheid hadden, verloren deze. Gevolg: er moest worden gezocht naar nieuwe meerderheden en andere politieke groepen kwamen met wensenlijstjes.

Brusselse politici lijken vergeten dat de klimaat-, biodiversiteits- en voedselzekerheidsuitdagingen veel groter zijn dan het GLB ooit kan oplossen

Iris Bouwers, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen in Brussel

Green Deal

Landbouwcommissaris Hogan trad terug, Wojciechowski trad aan. De gevolgen hiervan werden snel duidelijk. Niet alleen de landbouwcommissaris, maar ook klimaatcommissaris Frans Timmermans schoof vaak aan bij de onderhandelingen over het GLB. Zo wist de Europese Commissie zeker dat de ambitieuze Green Deal-doelstellingen ook een rol zouden krijgen binnen het nieuwe GLB. We zien ze terug bij de aanbevelingen voor de nationale plannen.

LTO heeft in Den Haag en Brussel met man en macht gestreden voor een beleid dat boeren echt een steun in de rug geeft, maar het nieuwe beleid zal volgens de instellingen moeten dienen als duizenddingendoekje, waarbij minder geld beschikbaar is. Brusselse politici lijken vergeten dat de klimaat-, biodiversiteits- en voedselzekerheidsuitdagingen veel groter zijn dan het GLB ooit kan oplossen.

De bal ligt nu bij Schouten en haar opvolger. De bereidheid en de mogelijkheden voor boeren om mee te blijven doen aan het GLB hangen deels af van de nationale invulling. Daar zijn we als LTO al een tijd bij betrokken en daar gaan we mee verder. Alle boeren moeten mee kunnen doen!

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer