Platteland als wisselgeld

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week de bijdrage van Iris Bouwers, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen in Brussel.

Platteland+als+wisselgeld
© Dirk Hol

Op 21 juli kwamen de EU-regeringsleiders na lang onderhandelen tot een akkoord over de meerjarige begroting van de Europese Unie. Nederland heeft het spel in Brussel hard gespeeld en een hogere korting op de jaarlijkse EU-afdracht afgedwongen. Volgens minister-president Mark Rutte is er geen echt grote tegenvaller in de deal en zijn de Nederlandse belangen geborgd. De vraag is natuurlijk: welke belangen?

Zullen de belangen van de agrarische sector tijdens de nachtelijke onderhandelingen wel eens door het hoofd van Rutte zijn gegaan? Eerlijk is eerlijk: de toekomst van onze landbouw hangt toch vooral af van toekomstperspectief en verdienvermogen. En de huidige zorgen die leven onder Nederlandse boeren en tuinders zijn breed: van de aangekondigde voermaatregel tot een steeds kleiner wordend middelenpakket om gewassen te beschermen. En van honger naar grond en stikstofruimte van andere bedrijven, tot grote thema's als energie en klimaat.

Zou de minister-president nog aan onze sector hebben gedacht, terwijl hij in Brussel zijn spreekwoordelijke poot stijf hield? Hij kon denken aan de prachtige landschappen in Nederland, aan de lage CO2-voetafdruk van onze producten of aan innovatieve en schone methoden om onze gewassen beter te beschermen.

Ik geloof niet dat de minister-president wakker heeft gelegen van het landbouwbudget

Iris Bouwers, lobbyist voor LTO Nederland in Brussel

Eerlijk gezegd: ik geloof niet dat de minister-president wakker heeft gelegen van het landbouwbudget.

In het Gemeenschappelijk Landbouwbudget gaan de nodige zaken veranderen. Het totale landbouwbudget wordt met 9 à 10 procent gekort. Ook gaan de hectarebetalingen in Nederland naar beneden. Ons land betaalt mee aan het ophogen van de betalingen in andere lidstaten.

Verder heeft een aantal lidstaten extra budget voor plattelandsbeleid toegewezen gekregen. Sommige landen hebben namelijk specifieke structurele uitdagingen in hun landbouwsector of worden onevenredig hard getroffen door de veranderingen in het nieuwe beleid. De Europese Commissie komt zoals bekend met grote vergezichten en doelstellingen, onder andere met betrekking tot gewasbescherming, meststoffen en biologische landbouw.

Duitsland krijgt 650 miljoen euro extra, België 100 miljoen euro en bij Frankrijk wordt er zelfs 1.600 miljoen euro aan de plattelandspot toegevoegd. Hoeveel geld Nederland extra krijgt? Precies 0 euro.

Voor Nederlandse boeren dus sowieso niks extra's, maar Rutte heeft tenminste een flinke korting op de EU-afdracht afgedwongen…


@IrisBouwers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer