Afketsen Westtracé stroomkabel Schiermonnikoog biedt LTO hoop

Nu staatssecretaris Dilan Yesilgöz van Economische Zaken heeft aangekondigd het planningsproces voor de aanlanding van windstroom vanaf de Noordzee te willen heroverwegen, biedt dat nieuwe hoop. Dat zegt regiobestuurder Henk Smith van LTO Noord in reactie op een Kamerbrief van Yesilgöz.

Afketsen+Westtrac%C3%A9+stroomkabel+Schiermonnikoog+biedt+LTO+hoop
© Han Reindsen

Yesilgöz wil het voorkeurstracé waarschijnlijk verleggen. Dat loopt nu nog vanaf de Noordzee via Schiermonnikoog, dwars door de Waddenzee en over land via de Groninger Noordkust naar Eemshaven. Reden voor dat besluit is dat ze de stroomkabel wil combineren met de aanlanding van windstroom en misschien ook waterstof.

Die waterstof komt van een ander verderop in de Noordzee nog aan te leggen groter windpark. Een meer oostelijk tracé, via de vaargeul naar Eemshaven, is dan een meer logische oplossing. De keuze daarvoor wordt waarschijnlijk over een jaar of twee gemaakt, verwacht Yesilgöz.


Heroverweging

Volgens Smith biedt de heroverweging van Economische Zaken kansen. 'Zo'n westelijke variant is echt schoppen tegen het zere been van de landbouw. De kans bestaat namelijk dat het verziltingsschade zou opleveren, omdat voor de aanleg van de 35 kilometer lange stroomkabel op het vasteland van Noord-Groningen de diepere ondergrond wordt omgewoeld. Een oostelijke variant zou die ingreep in een waardevol landbouwgebied voorkomen.'

Naar het mogelijke verziltingseffect wordt op verzoek van LTO Noord overigens momenteel nog onderzoek verricht. Tegen het Westtracé als voorkeursalternatief liepen afgelopen zomer zowel boeren, natuurorganisaties als eilandbewoners te hoop. Ze boden een petitie aan bij de Tweede Kamer.

Natuurorganisaties en eilandbewoners zien deze keuze niet zitten, omdat dit zowel Schiermonnikoog als de Waddenzee doorkruist. 'We trekken hierin gezamenlijk op', zegt Smith. 'Er is in dit dossier een duidelijk gedeeld belang. Iedereen in het gebied hoopt eigenlijk op een keuze voor het Oosttracé.'


Zoute lagen

Dat staatssecretaris Yesilgöz zegt twee jaar uit te trekken voor het maken van een nieuwe keuze, komt LTO-bestuurder Smith goed uit. 'Dat biedt ons meer tijd om via het onderzoek hard te maken dat het aanleggen van zo'n stroomkabel door Noord-Groningen echt geen goed idee is. Er zitten daar zoute lagen in de bodem. Die moet je niet vermengen met aardappelland.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer