Topigs Norsvin gaat nu ook data uitwisselen via JoinData

Topigs Norsvin heeft zich aangesloten bij datacoöperatie JoinData, net als Vion en POV eerder al deden. Op deze manier wil de fokkerijorganisatie veilig data uitwisselen met bijvoorbeeld varkenshouders in de Good Farming Star-keten van Vion.

Topigs+Norsvin+gaat+nu+ook+data+uitwisselen+via+JoinData
© Studio Van Assendelft

De informatie over de genetica die bij Topigs Norsvin aanwezig is wordt gekoppeld aan de prestaties van zeugen en vleesvarkens op het eigen bedrijf. Vervolgens worden ook de resultaten gekoppeld, zoals die beschikbaar komen vanuit Good Farming Star-keten van Vion.

Belangrijk is dan wel dat die data veilig onderling worden gedeeld. Daar zorgt JoinData voor. De varkenshouder houdt zicht op de data en bepaalt zelf met welke partijen hij deze deelt en voor welk doel. Reden voor de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) om zich al in 2020 aan te sluiten bij de datacoöperatie. Vion sloot zich begin dit jaar aan bij JoinData.


Met de aansluiting van Topigs Norsvin komt ook de informatie van de genetica beschikbaar voor de deelnemers in JoinData. Directeur Jean-Marie van Oort van Topigs Norsvin vindt het delen van de data belangrijk om meer zicht te krijgen op de kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid binnen een keten. 'Wel moet dat veilig gebeuren. Daarom kiezen we ervoor data beschikbaar te stellen via JoinData.'

Het delen van de data past goed binnen de blockchaintechnologie, zoals die wordt gebruik in de Good Farming Star-keten. Van Oort: 'Blockchain levert een forse bijdrage aan de verbetering van de concurrentiekracht van de Nederlandse varkenshouderij. Bijvoorbeeld als belangrijk onderdeel van het 'Holland Varken' binnen de Coalitie Vitale Varkenshouderij zien wij blockchain als een perfect middel om transparantie, traceerbaarheid en vertrouwen te geven in en aan de hele keten en natuurlijk de consument. Wij zien JoinData als een partij met veel kennis en ervaring in het veilig delen van data voor alle betrokken partijen.'

Data delen kan voor veel meerwaarde zorgen voor alle partijen die samenwerken binnen een keten, stelt business development manager Hanneke Burggraaff van JoinData. 'Uiteraard is het zeer belangrijk dat een varkenshouder zicht houdt op zijn data en dat heeft hij zelf in de hand. Wij zijn erg blij met deze nieuwe samenwerking met Topigs Norsvin. Zij zien welke toekomst er is voor het gebruik van data en hechten veel belang aan transparantie en inzicht. Dat past heel goed bij JoinData.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer