Datagedreven inzicht in de maisteelt

Veehouders zijn drukbezet met het runnen van hun bedrijf. Bij het managen en verzorgen van de veestapel maken veel ondernemers al gebruik van digitale tools die zorgen veel meer inzicht en controle. Met het nieuwe platform Agrility wordt dit nu ook in de maisteelt mogelijk.

Datagedreven+inzicht+in+de+maisteelt
Limagrain
© Limagrain

Om technisch goed te draaien focussen veehouders zich op hun melkvee. Een optimaal verzorgde maisteelt is dan soms lastig te combineren. De ruim 22 ton per hectare droge stof die Limagrain (LG) inmiddels op maisproefvelden oogst, wordt in de praktijk nog niet vaak gerealiseerd. Met meer inzicht in het perceel en controle op het gewas is hier absoluut winst in te behalen. Daar wil LG mee helpen.

Technici van LG ontwikkelden een platform dat diverse databronnen combineert: satellietbeelden, weerstations, maisraseigenschappen, historische en actuele bodemdata en rekenmodellen. Al deze data worden overzichtelijk gepresenteerd in groeikaarten en grafieken. Hiermee heeft de ondernemer de teelt op afstand onder controle en kan hij direct bijsturen bij bijvoorbeeld plantuitval of droogte.

In deze animatievideo is te zien hoe het werkt:

Plaatsspecifiek werken

Ook krijgt de veehouder inzicht in zijn perceel, zodat hij na de maisoogst gericht kan werken aan bodemverbetering. Er zit zelfs een module in die het optimale hakselmoment ruim van tevoren aangeeft. Met plaatsspecifiek werken aan de bodem en precies op het optimale moment hakselen, levert de mais al snel honderden euro’s meer aan voederwaarde per hectare op.

De maisteelt ook in 2022 optimaliseren met behulp van data? Agrility is exclusief verkrijgbaar bij alle LG-maisrassen, via de leverancier van zaaizaden of de LG-ruwvoerspecialist.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Limagrain.

Limagrain

Limagrain Nederland BV is een toonaangevende onderneming in de veredeling, productie en verkoop van landbouwzaaizaden. Met toonaangevende rassen onder het LG...

Lees verder »

Meer van Limagrain

Lees ook

Meer artikelen van Limagrain »

Artikelen over Limagrain