Kalversector: extra inzet nodig voor gezondheid nuka's

De melkvee- en kalverhouders moeten elkaar nog beter ondersteunen. Ze hebben elkaar harder nodig dan ooit, stelt voorzitter Hans Luijerink van de Vereniging van Kalverhouders (VVK). Iedere melkveehouder moet zich beter bewust zijn van het belang van een goede kalvergezondheid. Hij ziet overigens verschillende initiatieven vanuit de sectoren.

Kalversector%3A+extra+inzet+nodig+voor+gezondheid+nuka%27s
© Nieuwe Oogst

'Een klein deel van de melkveehouders doet het niet goed genoeg. Als kalverhouder zien we vaak dat we de meeste medicijnen gebruiken op kalveren die van deze bedrijven afkomstig zijn. Om dit gebruik te reduceren, hebben we alle melkveehouders nodig', vindt Luijerink.

Hij denkt bij de mindere bedrijven niet aan onwil, het gaat om onwetendheid, arbeid, capaciteit of geen faciliteiten. Daarbij vindt hij dat het altijd beter kan, ook bij de boeren die het goed doen. 'Leren is een proces dat altijd doorgaat.'

Luijerink ziet daarom graag meer initiatieven: 'Denk aan het uitnodigen van melkveehouders op je kalverbedrijf om te laten zien wat je doet en met elkaar in gesprek te gaan. Neem hen mee in het resultaat. Ook is het goed als melkveehouders die goede kalveren afleveren een soort van bonus krijgen.'


Wel ziet de VVK-voorzitter dat er vanuit beide sectoren al veel positieve initiatieven zijn. Hij noemt het KalfOK-systeem, waarbij de resultaten rond antibioticagebruik worden teruggekoppeld.


Vijf jaar bezig

Voorzitter Wim Thus van de LTO vakgroep Kalverhouderij geeft aan dat er al veel initiatieven op dit vlak zijn opgepakt. 'We zijn al zeker vijf jaar bezig om als sectoren nog nadrukkelijker met elkaar samen te werken. Denk aan het kalveropfokproject waarbij melkvee- en kalverhouders samen ervaringen uitwisselen. Ook het samen opgezette Kalf Volg Systeem gaat nu zijn vruchten afwerpen, verdere uitbouw zal de komende jaren plaatsvinden. Er zijn talloze ontwikkelingen die deze samenwerking ondersteunen.'

Daarbij ziet Thus dat er verschillende gezamenlijke stappen worden gezet. 'Denk ook aan de IBR- en BVD-bestrijding en projecten rond de zorg van het jonge kalf.'

Thus krijgt hierin bijval van voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO Melkveehouderij. 'We hebben elkaar zeker nodig. In het verleden hebben we dan ook vanuit wederzijds belang verschillende zaken opgepakt, ook samen met Vee&Logistiek Nederland en slachterijen. Dat werpt zijn vruchten af in de vorm van een betere gezondheid en een lagere sterfte.'

Maatschappelijke discussie

Intensieve samenwerking is nu noodzakelijker dan ooit, vindt Meulenbroeks. 'Vanwege de maatschappelijke discussie moeten we nadenken over thema's als kalf bij de koe, het langer aanhouden van kalveren, Transportlengte en de import van kalveren. Dat doen we dan ook samen.'

Meulenbroeks wil benadrukken dat de inzet en de daaruit voortvloeiende resultaten mogen worden ondergesneeuwd door een wat laat ontwakende VVK. 'Die heeft kennelijk niet goed in de gaten wat er allemaal al gebeurt ten aanzien van kwaliteitsverbetering in de keten.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer