Vee verspreidt resistentiegenen via de lucht

Dieren als varkens en pluimvee scheiden via de mest bacteriën en resistentiegenen uit. Die worden vervolgens via de lucht verspreid. Dat blijkt uit promotieonderzoek van onderzoeker Roosmarijn Luiken van de Universiteit Utrecht.

Vee+verspreidt+resistentiegenen+via+de+lucht
© Nieuwe Oogst

Landbouwhuisdieren kunnen een reservoir zijn van resistente bacteriën en resistentiegenen, blijkt uit het onderzoek. Laatstgenoemde zijn stukjes DNA met de code voor resistentie in een bacterie. Dit is een onwenselijke situatie, omdat antimicrobiële resistentie een wereldwijd groeiend probleem is voor de gezondheid van mens en dier

Luiken detecteerde de resistentiegenen met een 'shotgun metagenome analyse', waarbij DNA-fragmenten in een monster worden afgelezen. Hiermee waren alle bacteriën en resistentiegenen aangetoond. In varkens- en pluimveemest werden honderden verschillende resistentiegenen gevonden.


Meer in varkensmest

Opvallend genoeg was de concentratie resistentiegenen in varkensmest hoger dan in kippenmest. Uit de studie kwam naar voren dat dit deels het gevolg is van antibioticagebruik. Dit verklaarde volgens Luiken deels de aanwezigheid en concentratie.

De promovendus denkt dat resistentiegenen mogelijk ook via de lucht worden verplaatst via kleine deeltjes, deels bestaande uit mest. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er een samenhang is tussen de aanwezigheid van deze genen in stof en mest. Daarbij lijkt het stof meer resistentiegenen te bevatten dan verse mest. Volgens Luiken worden de concentraties verder beïnvloed door de bacteriën in het stof, het seizoen en de bedrijfshygiëne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer