Lobby tegen antibioticaverbod loont

Het Europarlement wil geen verbod op het gebruik van sommige medicijnen en antibiotica voor dieren. Met ruime meerderheid in Straatsburg verwierp het een motie van de Europese Groenen waarin werd voorgesteld dat de meeste soorten antibiotica voortaan alleen bij mensen mogen worden gebruikt.

Lobby+tegen+antibioticaverbod+loont
© Nieuwe Oogst

Gezondheidscommissaris Stella Kyriakides had vorige week de landbouwcommissie van het Europarlement opgeroepen de motie van de Groenen vooral niet te steunen, omdat die in de veehouderij tot een onwerkbare situatie zou leiden. Het is vrij ongebruikelijk dat een EU-commissaris zich buiten de reguliere vergaderingen mengt in stemprocedures en beraadslagingen van een parlementscommissie.

Nederlandse en Europese landbouwkoepels, dierenartsen en farmaceuten hadden begin deze maand het Europarlement bestookt met een lastminutewaarschuwing, nadat het Duitse parlementslid Martin Hausling (Groenen) in de allerlaatste commissiezitting met zijn wijzigingsvoorstel op de proppen kwam.


In de Envi-milieucommissie kon Haussings voorstel op ruime steun rekenen. Daardoor werd onzeker of de nieuwe richtlijn in de plenaire stemming genoeg zou worden gesteund. De geactualiseerde richtlijn van de Europese Unie gaat over het terugdringen van de resistentie tegen medicijnen. Daar zijn nieuwe criteria voor opgesteld.


Open brief

In een open brief die afgelopen weekeinde in de Volkskrant verscheen, wezen Nederlandse dierdeskundigen erop dat niet alleen bij mensen maar ook bij dieren soms resistentie tegen medicijnen voorkomt. Dan moeten dierenartsen andere antibiotica kunnen voorschrijven om de infectie te kunnen behandelen, zo bepleitten zij.

Antibioticaresistentie is een wereldwijd probleem. De gevolgen bij mensen in Nederland zijn nog zeer beperkt. Nederland is bovendien een voorloper op het gebied van vermindering van antibioticagebruik bij dieren. Het gebruik is al met 70 procent teruggebracht. Hierdoor neemt ook het aantal resistente bacteriën af. Om deze situatie te behouden, is het volgens de dierdeskundigen belangrijk om antibiotica zo restritctief mogelijk te gebruiken.


Voor het gebruik van antibiotica in de hele Europese Unie gaan dezelfde regels gelden, door de nieuwe Europese regelgeving die in 2019 is gepubliceerd. Het preventieve gebruik van antibiotica wordt beperkt, net als in Nederland al het geval is, en de Europese lidstaten worden verplicht het gebruik van alle antibiotica bij dieren in kaart te brengen.

Het Belgische parlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) benadrukte in De Tijd dat het gebruik van gewone antibiotica bij dieren in België al is gedaald met 40 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer