Innovaties van Lemken vragen minder vermogen

De Duitse machinefabrikant Lemken introduceert in 2022 meerdere vernieuwde machines. Opvallend is dat de aangepaste werktuigen minder vermogen vragen en dat er veel opties zijn om deze naar wens aan te passen.

Innovaties+van+Lemken+vragen+minder+vermogen
© Job Hiddink

Lemken demonstreerde onlangs twee nieuwe machines bij zijn trainingscentrum in het Duitse Alpen. 'De Solitair DT-zaaicombinatie trekt licht en is in 6 metervariant 2.000 kilo lichter dan de vorige versie', weet productmanager Matthias Maasackers van Lemken.

'Daardoor is de machine makkelijker in gebruik en kun je tot wel 16 kilometer per uur rijden. De trekker verbruikt daarbij niet meer dan 5 liter diesel per hectare.'


Twee uitvoeringen

De fabrikant introduceert de Solitair DT in een uitvoering van 4 en 6 meter breed. Het werktuig beschikt over een bandenpakker voor het goed aandrukken van de grond bij de eerste bewerkingsstap.

De 6 metervariant is 2.000 kilo lichter dan de vorige versie

Matthias Maasackers, productmanager bij Lemken

Tweede stap is de zaaibedbereiding. Daarvoor is de machine voorzien van een compactschijveneg. De holle schijven van 465 millimeter worden afzonderlijk via bladveren tegen overbelasting beveiligd.


Gegolfde schijven

De gebruiker kan ook kiezen voor verticaal staande gegolfde schijven, zodat de grond minder intensief wordt bewerkt. Gevolg is dat minder vochtverlies plaatsvindt en dat onkruid minder snel uitloopt.

Optioneel kan achter de schijveneg een trapeziumringwals worden geplaatst. Dit onderdeel zorgt ervoor dat de zaairijen goed worden aangedrukt, wat vooral onder droge omstandigheden belangrijk is. Het zaad moet voldoende contact maken met de grond voor een optimale kieming.


Gescheiden zaadtank

Daarnaast is het apparaat voorzien van een gescheiden zaadtank, net als bij de Compact-Solitair 9 HD. De machine kan door de dubbele tank in één werkgang zaaien en een meststof toedienen. Nieuw bij de Solitair HD is dat daarin twee varianten mogelijk zijn.

Bij de single-shotuitvoering wordt de meststof met zaadgoed in dezelfde zaaivoor gebracht. In de double-shotuitvoering wordt de meststof met afzonderlijke dubbele schijfkouters voor meststof onder het zaadhorizon afgelegd. De totale tankinhoud is 5.100 liter.


Elektrisch aangedreven

De doseereenheden worden afzonderlijk elektrisch aangedreven. Voordeel is dat de zaaiwielen van de doseringsunit zijn samengebracht tot zaaiwielsets. Hierdoor is in- of uitschakelen van de zaaiwielen niet nodig. Bij de schaarkouter van de Solitair DT worden de OptiDisc parallellogramgeleide dubbele schijfkouters met dieptegeleidingsrol toegepast.


De doseereenheden op de Solitair DT worden afzonderlijk elektrisch aangedreven.
De doseereenheden op de Solitair DT worden afzonderlijk elektrisch aangedreven. © Job Hiddink

Bij de driebalks intensief-cultivator Karat 10 is ten opzichte van de vorige versie vooral de tandpositie verbeterd. De tanden zijn symmetrisch geplaatst, waardoor het werktuig lichter te trekken is. Tegelijkertijd blijft de intensieve werking behouden.


Vleugelscharen

Voor oppervlakkige grondbewerking is de Karat 10 uitgerust met DeltaCut-scharen. Deze vleugelscharen zorgen voor een betere inmenging. Optioneel is dit onderdeel verkrijgbaar in hardmetaal, waardoor de tand beter scherp blijft.

Ook zijn de scharen verbreed. Voor diepere bewerking kunnen de scharen worden gewisseld met smalle beitels. Verder zijn er meer uitrustingsvarianten en typen dissels dan eerder. Dat maakt het mogelijk dat de machine ook achter een trekker met een grote bandenmaat past.


Hydraulisch opklapbaar

De halfgedragen Karat 10 is hydraulisch opklapbaar, zodat het over de openbare weg kan rijden. Het is mogelijk vóór de cultivator schijven te plaatsen. Dit met als functie het gewas voor te snijden, waardoor een grote massa beter wordt ingewerkt.

Deze schijven zijn afzonderlijk aan de bladveren opgehangen en snijden grond met grove kluiten voor. Hierdoor kan de machine intensief mengen en is de kans op verstoppingen kleiner. Achter het tandenveld zorgen egalisatietanden voor een gelijkmatige egalisatie.


Stervormige schijven voor de rollen op de Karat 10 zijn vooral geschikt bij zwaardere omstandigheden.
Stervormige schijven voor de rollen op de Karat 10 zijn vooral geschikt bij zwaardere omstandigheden. © Job Hiddink

Ook is het mogelijk om stervormige schijven voor de rollen te plaatsen. Dit is vooral geschikt onder zwaardere omstandigheden.


Gedragen en halfgedragen

Lemken presenteert de Karat 10 in een gedragen en halfgedragen versie met een werkbreedte van 3 tot 7 meter. Voor halfgedragen modellen is een tractieversterker beschikbaar. Die zorgt ervoor dat er meer druk komt op de achteras van de trekker, waardoor de grip beter is.

Bovendien is het mogelijk om bij deze uitvoering een ContourTrack-systeem op te bouwen. Hierdoor beweegt de machine beter mee in een heuvelachtig gebied en blijft de bewerkingsdiepte hetzelfde.


Met de Karat 10 intensief-cultivator kan wel tot 16 kilometer per uur worden gereden.
Met de Karat 10 intensief-cultivator kan wel tot 16 kilometer per uur worden gereden. © Job Hiddink

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer