EU-voorzitter Frankrijk maakt prioriteit van ontbossing

Frankrijk maakt het komende halfjaar als voorzitter van de Europese Unie (EU) prioriteit van het bestrijden van de wereldwijde ontbossing. Het land bindt de strijd aan met producten die voortkomen uit het kappen van oerwouden.

EU%2Dvoorzitter+Frankrijk+maakt+prioriteit+van+ontbossing
© Copernicus Sentinel-2

In eigen land voert de Franse regering al langer een campagne tegen wat ze 'geïmporteerde ontbossing' noemt. De Europese Commissie deed onlangs voorstellen voor invoerbeperkingen op soja, rundvlees, palmolie, hout, cacao, koffie en bepaalde afgeleide producten als bij de productie daarvan het oerwoud wordt aangetast. De Fransen willen dit uitbreiden met mais en rubber.

'Deze verordening is zeer ambitieus, we zullen er een prioriteit van maken voor het Franse voorzitterschap van de EU', kondigt Bérangère Abba, de Franse staatssecretaris voor biodiversiteit, aan.


In 2018 beloofde Frankrijk om tegen 2030 een einde te maken aan wereldwijde ontbossing. Het land heeft sindsdien een website gelanceerd om consumenten voor te lichten over producten die daarmee verband houden. Ook werden technieken geïntroduceerd om de keten transparant te maken en met satellietbeelden risicogebieden op te sporen. Supermarktketens als Carrefour, Auchan en Lidl hebben een manifest tegen ontbossing ondertekend.

Tijdens de recente presentatie van de strategie van de Europese Commissie lieten milieuverenigingen weten het te betreuren dat er bij ontbossing nog niet wordt gekeken naar de productie van mais en rubber. Ook zouden savannes en wetlands meer bescherming verdienen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer