Europese retailers willen einde Braziliaanse ontbossing

Meerdere Europese supermarktketens dreigen de samenwerking met de Braziliaanse voedselindustrie te stoppen. Dat doen ze als Brazilië doorgaat met een wet die volgens de bedrijven mogelijk meer ontbossing in het Amazonewoud mogelijk maakt. De bedrijven hebben een open brief gestuurd aan de Braziliaanse regering.

Europese+retailers+willen+einde+Braziliaanse+ontbossing
© Marjolein van Woerkom

Onder de 39 ondertekenaars zijn grote supermarktketens als het Nederlands-Belgische Ahold-Delhaize, het Britse Tesco, Asda en Sainsbury's en de Duitse discounters Aldi en Lidl. De actie is geïnitieerd door de Retail Soy Groep, een samenwerkingsverband van retailers voor duurzame soja.


De brief is gestuurd in reactie op een Braziliaans wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om van illegaal ontboste gebieden legale landbouwgrond te maken voor de teelt van onder meer soja en koffie. 'De laatste jaren hebben wij veel bosbranden en een hoge mate van ontbossing gezien in Brazilië', schrijven de bedrijven. Tegelijkertijd zou Brazilië te weinig doen om deze problemen te verminderen.


Amazone vitaal onderdeel planeet

De ondertekenaars benadrukken dat zij de Amazone als vitaal onderdeel van de planeet zien. Sterke wetgeving en controle in Brazilië zouden volgens de bedrijven hun vertrouwen sterken dat ze samenwerken met een land dat dezelfde normen en waarden heeft als zij.

De multinationals schrijven graag te willen samenwerken met Braziliaanse partners, maar dat zij deze samenwerking gaan heroverwegen als het land niet genoeg wil doen om belangrijke ecosystemen te beschermen.


Bosbranden toegenomen

Onder de huidige Braziliaanse president, Jair Bolsonaro, zijn ontbossing en bosbranden in het Amazonegebied toegenomen. Tussen augustus 2019 en juli 2020 is ontbossing met 9,5 procent toegenomen ten opzichte van de twaalf maanden ervoor, blijkt uit satellietgegevens. Bolsonaro beloofde in april aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden dat de illegale ontbossing in het Amazonegebied beëindigd moet zijn in 2030.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer