Boeren+Waterland%2DOost+onder+voorwaarden+schadeloos+gesteld
Nieuws
© Provincie Noord-Holland

Boeren Waterland-Oost onder voorwaarden schadeloos gesteld

Boeren in het voor weidevogels belangrijke Waterland-Oost kunnen door provincie Noord-Holland volledig schadeloos gesteld worden bij verkoop of omvorming van hun percelen in het kader van het realiseren van het Natuurnetwerk Nederland.

In Waterland-Oost is al 994 hectare ingericht en beheerd als natuur, als onderdeel van Natuurnetwerk Nederland. Voor 2027 komt daar nog 250 hectare bij.

Grondeigenaren kunnen op verschillende manieren het Natuurnetwerk realiseren, van natuur aanleggen en beheren met subsidie tot uitruil van gronden elders. De nu voor Waterland-Oost ingezette volledige schadeloosstelling maakt dat volgens de provincie financieel interessant.


Strikte voorwaarden

Grondeigenaren kunnen onder strikte voorwaarden in aanmerking komen voor volledige schadeloosstelling. Uit een ecologische beoordeling moet blijken dat de aankoop noodzakelijk is voor het behalen van de geldende ecologische doelstellingen. In dat geval wordt met individuele grondeigenaren gezocht naar een passende oplossing op basis van volledige schadeloosstelling.

Een ultieme consequentie van deze vorm van schadeloosstelling is de kans op onteigening. Dit is ingegeven vanuit de Europese regelgeving rond staatssteun. Als na de ecologische noodzaak en een zorgvuldig meerjarig traject met de desbetreffende grondeigenaar er geen zicht komt op de beschikbaarheid van specifieke gronden, dan zal de provincie overwegen onteigening in te zetten.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer