Boeren in Noord-Holland schadeloos bij aankopen voor natuur

Provincie Noord-Holland stelt agrarisch ondernemers volledig schadeloos bij uitkoop voor realisering van het Natuurnetwerk Nederland. Het eerste praktijkvoorbeeld is geleverd: een ondernemer in de Starnmeer verkoopt zijn bedrijf en verplaatst naar Bergen.

Boeren+in+Noord%2DHolland+schadeloos+bij+aankopen+voor+natuur
© Ronald Goedheer

Onlangs maakt het provinciebestuur de nieuwe aanpak ook bekend voor Waterland-Oost. Provinciaal bestuurder Albert Hooijer van LTO Noord Noord-Holland vindt dat 'in principe een net besluit'. Door niet voor een juridische onteigening te gaan, worden volgens hem veel tijd, geld en ergernis bespaard.


Wel is behoud van de natuurdoeltypen op de aangekochte percelen van groot belang, meent Hooijer. 'Er is veel energie gestoken in het behoud van de weidevogels. Dat mag niet verloren gaan, doordat de percelen straks de bestemming natte natuur krijgen. In het gebied bestaat veel zorg voor mogelijke moerasvorming.'


Funest voor weidevogels

Melkveehouder Cor Knip uit Zuiderwoude bevestigt dat. Zijn huiskavel van ruim 40 hectare is de laatste dertig jaar door de provincie zeker tien ingekleurd voor nieuwe functies, zegt hij. 'Het ene plan is nog bizarder dan het andere. Nu is het idee om het waterpeil in dit hele gebied tot maaihoogte op te zetten. Dat is funest voor de weidevogels.'

Knip moet er niet aan denken. 'Als jonge jongen deed ik al aan weidevogelbeheer. Straks is alles misschien voor niets geweest. Daar slaap ik echt slecht van.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer