LTO: 'Scherpste randen zijn van Nitraatrichtlijn'

LTO Nederland constateert dat de scherpste randjes van 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn zijn afgehaald. De organisaties vindt desondanks dat de gevolgen van het plan op de agrarische sector groot blijven.

LTO%3A+%27Scherpste+randen+zijn+van+Nitraatrichtlijn%27
© Twan Wiermans

Om het verdienvermogen van ondernemers veilig te stellen en tegelijkertijd de waterkwaliteit te verbeteren is het noodzakelijk dat boeren en tuinders voor een maatwerkaanpak kunnen kiezen. LNV heeft een goede aanzet gedaan om het maatwerkplan van de sector als alternatief voor de generieke maatregelen mogelijk te maken. Dat zegt LTO in een eerste reactie op de Kamerbrief die minister Schouten vrijdag aan de Kamer verstuurde. Een uitgebreidere reactie volgt nog.


Het eerdere ontwerp 7e APN was onhaalbaar, ontwrichtend en onbetaalbaar, aldus LTO Nederland en partners. Tineke de Vries, portefeuillehouder Bodem & Water, ziet resultaat van een intensieve consultatie waarbij belangenorganisaties, maar ook individuele boeren hun visie hebben gegeven: 'De minister heeft naar ons geluisterd. De scherpste kantjes zijn van het generieke beleid af.'

Toch blijft De Vries kritisch. 'De impact van dit actieprogramma op onze leden is nog steeds erg groot. Des te belangrijker is het dat LNV ook echt met ons aan de slag blijft om het maatwerkplan komend jaar verder te ontwikkelen.'


Ketenpartijen

'Nadat afgelopen september het concept 7e Actie programma door LNV naar buiten is gebracht, hebben we met een brede groep belangenbehartigers en ketenpartijen nog een en ander bij kunnen sturen in de generieke maatregelen. Voor alle duidelijkheid: hierbij is geen sprake van een onderhandelingsakkoord met de overheid. Tegelijkertijd zijn we met dezelfde sectorpartijen onder hoge tijdsdruk het eigen plan verder uit gaan werken, als alternatief voor de generieke maatregelen kan dienen', zegt De Vries.

De Vries hoopt dat het alternatieve plan dat de sector heeft opgesteld, wordt uitgevoerd. 'Het definitieve actieprogramma, met daarin ons maatwerkplan, wordt in december door LNV in Brussel besproken. Het is dus nog steeds afwachten of de EU dit programma voldoende vindt om de doelen van de nitraatrichtlijn en KRW te halen. Als daar groen licht voor komt, kunnen we verder met de uitwerking van het Maatwerkplan, zodat ondernemers ook een keuze hebben.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer