Belangenorganisaties werken aan alternatief voor Nitraatrichtlijn

LTO Nederland werkt samen met een consortium van belangenorganisaties en Rabobank aan een alternatief voor het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Belangenorganisaties+werken+aan+alternatief+voor+Nitraatrichtlijn
© Twan Wiermans

Het landbouwministerie kondigde eerder al aan dat er ruimte is voor alternatieven, mits het effect op de waterkwaliteit hetzelfde is. LTO pakt deze uitdaging op in een consortium met NAJK, NAV, NZO, BO Akkerbouw, POV, Cumela en Rabobank. 'Voorwaarde is wel dat onze plannen serieus worden beoordeeld', stelde Jaap van Wenum van LTO Akkerbouw deze week in een webinar over de impact van het ontwerpactieprogramma.

De insteek voor het alternatieve plan is dat meer op gebiedsniveau wordt gemeten om vast te stellen waar problemen zijn met de kwaliteit van het grondwater. 'We willen af van generieke regels en kalenderlandbouw en stellen een gebiedsgerichte aanpak voor met maatregelen die passen in de regio en op de bedrijven', zegt Van Wenum.


De LTO-bestuurder begrijpt dat LNV aanhikt tegen de controle van zo'n aanpak. 'Onze voorkeur gaat uit naar beleid dat is gebaseerd op vertrouwen, zonder strikte handhaving. Maar als sector moeten we dat wel kunnen waarmaken en ons ook inzetten om de pakkans op mestfraude te verhogen. Juist die fraude bezorgt ons een slechte naam en ligt ook heel gevoelig in Brussel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer