Ctgb laat drie nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toe

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft drie nieuwe middelen toegelaten. Ook is de toepassing voor vier al toegelaten middelen uitgebreid en komen diverse middelen te vervallen.

Ctgb+laat+drie+nieuwe+gewasbeschermingsmiddelen+toe
© Willem Dijkema

Het fungicide Syllit 544 SC is toegelaten in de onbedekte teelt van appels, peren en kersen. Het onkruidbestrijdingsmiddel Madex Garden is toegelaten in de teelt van pitvruchten. Ook heeft het Ctgb besloten de toepassingsfrequentie van het schimmelbestrijdingsmiddel Syllit Flow 400 SC in de appel-, peren- en kersenteelt te verhogen van een naar twee toepassingen per jaar.

Verder besloot het Ctgb tot uitbreiding van de toelating voor de herbiciden Bettix SC, Corzal SE en Starane Top. Bettix SC mag nu worden toegepast in de onbedekte teelt van bloembollen en bloemknollen, met uitzondering van de lelie en tulp. Ook mag het middel worden gebruikt in de onbedekte teelt van bol- en knolbloemen en in de bedekte teelt van bloembol- en bloemknolgewassen.


Russische paardenbloem

De toelating van Corzal SE is uitgebreid voor de teelt van de Russische paardenbloem en de onbedekte teelt van knolraap, koolraap, knolselderij, mierikswortel, boomkwekerijgewassen en vaste planten. Starane Top mag nu worden gebruikt in de onbedekte teelt van prei en bieslook.

Voor het fungicide Balaya is het gebruiksvoorschrift gewijzigd. Dit middel mag nu ook worden toegepast in grondwaterbeschermingsgebieden. De toelating van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup Max is hernieuwd. Het gebruik is wel een stuk beperkter.

Zo mag het middel niet meer worden toegepast voor het spuiten in akkerranden. Ook is pleksgewijs spuiten op open verhardingen, onverhard terrein en in openbaar groen verboden. Daarnaast mag kort voor de oogst van zetmeel- en consumptieaardappelen het middel niet meer worden ingezet.


Ingetrokken toelatingen

Het Ctgb heeft de toelating voor de volgende middelen ingetrokken: VSM Abamectine 18 EC, VSM Abamectine Pro, Ustinex Spray, Gazon-Net-Ultra, Roundup Optima, Roundup Ready to Use, Sporgon, Mirage Plus 570 SC, Sportak EW, Mirage Elan, Ampera, Faxer, Prochlorus en Paket 250 EC.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer