Bijproducten relatief gunstig in prijs

Bijproducten zijn prijstechnisch interessant. Niet omdat de prijzen ervan ver gezakt zijn, maar vanwege de hoge prijzen van droge veevoedergrondstoffen.

Bijproducten+relatief+gunstig+in+prijs
© Twan wiermans

'Voor varkenshouders die de mogelijkheid hebben om natte bijproducten te voeren, is de aantrekkelijkheid van producten als tarwezetmeel en aardappelstoomschillen de afgelopen maanden flink toegenomen', zegt directeur Frank Waijers van Duynie Feed Nederland. Veehouders kunnen daardoor een hoger rendement realiseren.

Sinds vorig najaar is namelijk sprake van prijsstijgingen bij mengvoedergrondstoffen. Dat is het geval bij energierijke producten als granen en mais en bij eiwitrijke producten als sojaschroot. Inkopers melden dat het niveau van de prijsstijgingen groter is dan ze de afgelopen decennia meemaakten. Zo zijn soja- en raapschroot in ruim een half jaar tijd meer dan 50 procent duurder geworden.


Speculatie jaagt prijs op

De belangrijkste oorzaken van de prijsstijgingen zijn krappere beschikbaarheid door lagere opbrengsten, groeiende vraag uit China en slechte weersomstandigheden in Zuid-Amerika. Speculerende beleggers op de grondstoffenmarkt jagen de prijzen verder op. De verwachting is dat we ook de komende maanden rekening moeten houden met hoge grondstofprijzen.

In het kielzog van de prijsstijgingen op de grondstoffenmarkt gingen ook prijzen van verschillende bijproducten de afgelopen maanden omhoog. Door de bank genomen bevinden de prijzen van verschillende bijproducten zich nu op een flink hoger niveau dan vorig jaar.

Toch 'rekenen' de meeste bijproducten nog steeds goed in rantsoenen voor zowel varkens als rundvee omdat ze in vergelijking met de droge grondstoffen relatief gunstig geprijsd zijn. In de melkveehouderij is bierbostel een gewild bijproduct. Veel melkveehouders voeren het graag omdat koeien het lekker vinden en 'het er goed op doen'.

'Dat de prijs van bierbostel meestal iets hoger is dan de door Wageningen University & Research berekende voederwaardeprijs weerhoudt melkveehouders er niet van om het te kopen’, ziet Waijers. ‘In de unieke situatie van dit moment is het zelfs zo dat bierbostel 3 procent goedkoper is dan de voederwaardeprijs.'

De afzet van bierbostel loopt goed. Het aanbod houdt niet over omdat bierfabrieken vanwege corona niet maximaal produceren. Al schalen ze traditiegetrouw wel op nu het voorjaar begint. Voor de meeste bijproducten die afkomstig zijn uit de aardappelverwerkende industrie, geldt dat het aanbod weer redelijk op peil is.


Horeca niet volledig dicht

Toen ruim een jaar geleden de coronacrisis begon, klapte de afzet van veel aardappelproducten richting horeca in en nam het bijproductenaanbod sterk af. De horeca is weliswaar nog steeds dicht, maar niet volledig. Fastfoodketens als McDonalds verkopen volop. Ook groeide de verkoop van aardappelproducten in supermarkten.

Door een groeiend aanbod van aardappelstoomschillen verlaagden verkopers de prijs met 10 cent per procent droge stof tot 1,90 euro per procent droge stof per ton. Ook de prijs van aardappelzetmeel staat onder druk en daalde deze week eveneens met een dubbeltje. De prijs van aardappelzetmeel staat nu op 1,85 euro per procent droge stof.

Tarwegistconcentraat is nog steeds schaars. Zowel uit de rundvee- als de varkenshouderij is veel vraag naar dit product. Hierdoor is tarwegistconcentraat flink aan de prijs. Maar ook hier geldt dat het voedermiddel relatief gunstig geprijsd is, waardoor tarwegistconcentraat een aantrekkelijke eiwitalternatief is voor soja.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer