ASR haakt met pachtkorting aan bij bestaande certificering

ASR gaat boeren die werken aan een duurzame bedrijfsvoering korting geven op de pachtsom. De verzekeraar introduceert geen eigen certificering, maar haakt aan bij bestaande programma's.

ASR+haakt+met+pachtkorting+aan+bij+bestaande+certificering
© ANP Persbureau

In de portefeuille van het ASR Dutch Farmland Fund, die de verzekeraar voor haar vermogenspolishouders beheert, zit circa 36.000 hectare landbouwgrond. Hiervan wordt het overgrote deel uitgegeven in erfpacht, zo'n 8.250 hectare in reguliere pacht en 5 procent in kortlopende liberale pacht. De korting gaat voor alle contracten gelden, zegt portefeuillemanager Fadyan Pronk van ASR.


'De druk op de agrosector om te verduurzamen neemt toe. Wij zijn van mening dat we dat gezamenlijk moeten doen en dat niet alleen bij de boer moeten neerleggen. Met deze korting willen we het verdienvermogen van de boeren verbeteren, zodat zij kunnen investeren in verduurzaming', zegt Pronk.


Verbeteren biodiversiteit

Inspanningen waarvoor de korting gaat gelden, zijn het verbeteren van de biodiversiteit en het verduurzamen van het bodembeheer of de bedrijfsvoering. Om boeren niet op te zadelen met weer een certificering, haakt ASR aan bij nu al gangbare duurzaamheidsprogramma's.

Voorbeelden daarvan zijn die van Skal, Aware en de Open Bodem Index voor het meten van de bodemkwaliteit, waarin ASR samenwerkt met Rabobank en Vitens. Ook boeren die meedoen met de beheerpakketten SNL en ANlb komen in aanmerking. Met andere certificeringsprogramma's wordt nog gesproken.


Eerste jaren hogere korting

De korting op de pachtsom bedraagt de eerste drie jaar 10 procent en daarna 5 procent. Reden daarvoor is dat boeren in de eerste jaren hogere aanloopkosten maken, legt Pronk uit. 'We willen het praktisch houden en aansluiten bij bestaande initiatieven. Het is niet de bedoeling dat we ons bemoeien met de bedrijfsvoering. Die expertise ligt bij de boer.'Volgens de fondsbeheerder zit er voor het beursgenoteerde ASR ook een eigen belang aan de pachtkorting. 'Intern spreken wij over het creëren van eeuwigheidswaarde. We willen de grond in een betere conditie doorgeven aan de volgende generatie.'


Veel telefoontjes

Sinds de bekendmaking van de korting zijn er bij ASR al veel telefoontjes binnengekomen van pachters en nieuwe klanten. 'In 2024 verwachten we dat al onze nieuwe klanten hieraan meedoen. Van de bestaande pachters hopen we dat in de komende jaren zo'n 15 tot 20 procent meedoet.'

ASR belegt al 125 jaar in landbouwgrond. Het areaal dat de verzekeraar in portefeuille heeft groeit nog steeds. Jaarlijks bedraagt de nettogroei, inclusief verkoop en aankoop van percelen, zo'n 1.250 hectare.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer