Nieuw onderzoek naar gezondheidseffecten biologische voeding

Er komt nieuw onderzoek naar de gezondheidseffecten van biologische voeding. Het onderzoek start in 2022 en wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Nieuw+onderzoek+naar+gezondheidseffecten+biologische+voeding
© Twan Wiermans

Het onderzoek is een vervolg op het in 2005 uitgevoerde kippenonderzoek. Daarbij werd een deel van de kippen gevoed met biologische voeding en een deel met gangbaar geteeld voer. Afgelopen jaar kwam het onderzoek in opspraak, nadat het televisieprogramma Zembla er aandacht aan besteedde, omdat bleek dat de conclusies onder druk zijn aangepast. Het vervolgonderzoek moet onder meer uitwijzen welke effecten biologische voeding heeft op onze gezondheid, op zowel korte als lange termijn.


Eerder dit jaar verscheen het adviesrapport 'Gezondheidseffecten biologische landbouw' van Wageningen Food Safety Research (WFSR) dat stelt dat vervolgonderzoek wenselijk is om inzicht te krijgen in de effecten op de humane gezondheid. Zo is weinig bekend over de stapeleffecten van gewasbeschermingsmiddelen in voedsel, water, bodem en lucht. Dit onderzoek is gedaan in opdracht van het ministerie van LNV.


Proef met varkens

Het ministerie heeft het advies uit het rapport van WFSR overgenomen. Het ministerie denkt dat dit onderzoek van toegevoegde waarde kan zijn voor de toekomst van biologische landbouw en de manier waarop voedsel een rol kan spelen bij de gezondheid.

Het vervolgonderzoek wordt uitgevoerd met varkens omdat deze dieren als goed model worden gezien voor de mens. Het onderzoek start begin 2022 en duurt waarschijnlijk 2 jaar. Initieel heeft LNV een budget van 500.000 euro beschikbaar gesteld voor dit onderzoek. Momenteel zijn de WUR, Universiteit Utrecht en het Louis Bolk Instituut in gesprek over de voorbereiding van het project.


Blij met financiering

Machteld Huber, voormalig onderzoeker Voedingskwaliteit & Gezondheid aan het Louis Bolk Instituut, die destijds het onderzoek in 2005 leidde, is blij met financiering voor nieuw onderzoek: 'Daar hoopte ik op toen ik besloot mee te werken aan de Zembla-uitzending. Er is genoeg aanleiding om de effecten van biologisch voedsel voor onze gezondheid verder te onderzoeken. Bovendien is deze kennis in het belang van iedereen om te weten waar we goed aan doen.'

Bionext, de brancheorganisatie voor de biologische sector, pleit al jaren voor (vervolg)onderzoek naar de effecten van biologische voeding. Directeur Michaël Wilde van Bionext: 'We hopen dat door meer onderzoek meer mensen gaan inzien dat de biologische productiewijze goed is voor mens en natuur.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer