Zembla+belicht+onderzoek+gezondheidseffect+biologisch
Nieuws
© William Hoogteyling

Zembla belicht onderzoek gezondheidseffect biologisch

De uitzending van Zembla donderdagavond staat in het teken van een onderzoek uit 2007 naar de vraag of biologisch eten gezonder is dan gangbaar. In een groot experiment met kippen bleek toen dat er wel positieve effecten zijn op het immuunsysteem. Die werden echter niet meegenomen in het uiteindelijke rapport.

De eindconclusie dat een gezondheidseffect echter niet bewezen kon worden, is volgens Zembla onder druk van TNO in het rapport gekomen. Het onderzoek was een samenwerkingsproject tussen het Louis Bolk Instituut, Wageningen UR, TNO en Rikilt. In het onderzoek kregen leghennen van drie Wageningse selectielijnen gangbaar of biologisch voer.Gangbaar voer bleek een hoger eiwit- en aminozuurgehalte te hebben. De dieren op het gangbare voer waren dan ook zwaarder. Ten aanzien van de gezondheid werd in het onderzoek specifiek gekeken naar biomerkers die als indicatoren aangeven dat er verschillen zijn in het immuunsysteem.


Beter herstel

Het immuunsysteem van de biologische kippen in het onderzoek bleek beter ontwikkeld. Om dit te testen, werd het immuunsysteem tijdens het experiment tweemaal uitgedaagd met stoffen die een immuunreactie kunnen opwekken. Daar reageerden de biologisch gevoerde kippen beter op. Ook herstelden ze na afloop beter en vertoonden een hogere inhaalgroei.

Toch werd aan het einde van het onderzoek gesteld dat er geen conclusie over het effect op de gezondheid konden worden getrokken, omdat de gevolgen voor de lange termijn onduidelijk zijn. Mede door deze conclusie kwam er geen vervolgonderzoek, terwijl dit wel werd geadviseerd. En dan liefst onderzoek bij varkens, omdat die als modeldier het beste overeenkomen met de mens. De uitzending van Zembla is donderdagavond om 20.25 uur op NPO2.

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer