Premier India trekt landbouwwetten in

Na een jaar van protesten gaat de Indiase premier Narendra Modi drie controversiële landbouwwetten intrekken. Boerenbonden zien het als een overwinning.

Premier+India+trekt+landbouwwetten+in
© ANP

Duizenden boeren kampeerden sinds afgelopen november aan de grens van Delhi en tientallen stierven door hitte, kou en corona. De boeren zeggen dat de wetten particuliere spelers toegang geeft tot hun landbouw en dat dit schadelijk is voor hun inkomen.

Modi heeft na een jaar van protesten toch besloten om de landbouwwetten in te trekken. Het is een grote ommekeer, aangezien de regering de afgelopen maanden geen initiatief had genomen om met de boeren te praten.


Voedsel hamsteren

De boerenwetten stonden particuliere kopers toe om voedsel zoals rijst, tarwe en peulvruchten te hamsteren voor toekomstige verkoop, wat alleen door de overheid geautoriseerde agenten eerder konden doen.

De hervormingen gaven boeren, althans op papier, de mogelijkheid om buiten dit systeem te verkopen. Maar de demonstranten zeiden dat de wetten de boeren zouden verzwakken en dat particuliere spelers de prijzen zouden dicteren en hun lot zouden bepalen.


Overwinning

Boerenbonden zien het schrappen van de wetten als een enorme overwinning. Maar experts zeggen dat de aanstaande staatsverkiezingen in Punjab en Uttar Pradesh – beide met een enorme basis van boeren – de beslissing mogelijk hebben gedwongen.

In zijn nationale televisietoespraak zei Modi dat de landbouwwetten waren bedoeld om de kleine boeren te versterken. 'Maar ondanks verschillende pogingen om de voordelen aan de boeren uit te leggen, hebben we gefaald.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer