Met nieuwe varkensvoerkeuken bouwen aan circulariteit

Om in te spelen op de trend naar meer circulariteit bouwde familie Bessembinder in Heeten een nieuwe vleesvarkensstal en voerkeuken.

Met+nieuwe+varkensvoerkeuken+bouwen+aan+circulariteit
© Gerard Vrakking

De voerkeuken is ingericht voor droogvoer, dat er ook wordt gemalen en gemengd. Coen Bessembinder rekent voor dat er op jaarbasis 9.000 ton droogvoer gemaakt gaat worden. Dat zal voor ongeveer de helft bestaan uit graan, voor een vijfde uit kernvoer en de resterende 30 procent zijn circulaire producten.

Het streven van Bessembinder is om het aandeel circulair verder te vergroten. In welke mate dat lukt, hangt ook af van de beschikbaarheid van reststromen, zegt de jonge ondernemer. Familie Bessembinder houdt in het Overijsselse Heeten 6.300 en in het ook Overijsselse Wierden 4.700 vleesvarkens.


Sturen op groei

Voer en voeding en alle data die dat oplevert, hebben de interesse van Bessembinder. 'De biggen die je binnenkrijgt zijn zoals ze zijn. Op hoe ze groeien en het rendement kun je zelf invloed uitoefenen onder andere door zelf het voer te maken.'

Van de zijde van de retail is er veel belangstelling voor voerfacet van de varkenshouderij, merkt de vleesvarkenshouder. Zelf doet hij mee aan het concept Beter voor varken, natuur en boer van Albert Heijn.

Het gebruik van reststromen als voer voor varkens spreekt Bessembinder zelf ook aan. 'Het varken is een kringloopdier dat reststromen omzet in hoogwaardig eiwit. Voor het bestaansrecht van onze sector is dat belangrijk.'


Geen open dag

De coronamaatregelen gooien wel roet in het eten als het gaat om open dagen. Die waren wel gepland voor dit weekend, maar zijn afgelast. Vanaf volgende week komen de eerste biggen in de stal dus uitstel was niet mogelijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer